„Iznajmite“ prijatelja na mreži

U zahuktalom svetu u SAD i Kanadi, gde otuđenje postaje svakodnevica, a ekran kompjutera najbliže "živo lice" uvek spremno da sluša i ispunjava želje, postoji i veb-sajt posredstvom koga se može "rentirati" prijatelj prema ličnom raspoloženju i prilikama za koje je potreban. RentAFriend.com je "striktno platonska prijateljska podrška", "nije sajt za zakazivanje sastanaka", pogotovo ne seksualne prirode, niti "mesto za iznajmljivanje pratnje", kako je objašnjeno na sajtu, uz naglasak na tome da je reč "striktno o prijateljstvu" i "prijateljima za ranovrsne aktivnosti" s celokupnog prostora SAD i Kanade.
Možete iznajmiti lokalnog "prijatelja" da vam pravi društvo, izađe s vama u bioskop, restoran, na neku zabavu ili sportski događaj, ili da vam pokaže nepoznat grad u koji ste stigli, da vas nauči neki novi hobi, nekog s kim ćete dnevno vežbati, putovati ili prosto razgovarati. Nudi se velika mogućnost upoznavanja ljudi različitih kultura i religija, piše na sajtu uz detaljno objašnjen postupak pronalaska "prijatelja" posredstvom "klika" mišem.
Ipak, postavlja se pitanje da li je "rentiranje prijatelja" pravo rešenje u svetu u kome je "prijatelj" samo reč i gde možda nikada nećete u realnom životu upoznati nekoga ko vam je prijatelj na Facebook-u; gde razna istraživanja pokazuju da hronična usamljenost može da izazove depresiju, suicidnost, hronične bolesti, visok krvni pritisak; gde oko 20 odsto ukupne svetske populacije, od toga 60 miliona samo u SAD, kaže da su uvek usamljeni.
Dvojica studenata su, na primer, rentirali "roditelje" koji su u koledžu prisustvovali sastanku na koji su njihovi pravi roditelji pozvani zbog mladalačkog pijanstva. S druge strane, mnogi mladi iznajmljuju društvo svojim ostarelim roditeljima za dnevne izlaske u šetnju, bioskop ili restoran.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.