JavaScript – Naredbe „Break“ i „Continue“

Naredbe „Break“ i „Continue“ su vezane za rad petlji, tj. za nameran izlaz iz ponavljajuće strukture petlji. Naredba „Break“ prekida izvršenje tekuće „while“ ili „loop“ petlje, i prebacuje izvršenje programa na sledeću instrukciju, koja sledi odmah iza petlje. U sledećem primeru videćemo prekidanje izvršenja jedne „while“ petlje, koja pri svakom izvršenju povećava vrednost varijable „i“ za jedan, krećući od nule. Prekid i izlaz iz petlje izvršiće se kada varijabla „i“ primi vrednost „3“:


function probaBreak(x) {
var i = 0
while (i < 6) {
if (i == 3)
break
i++
}
return i*x
}

Na kraju po izlazu iz petlje vrši se množenje ulazne vrednosti „x“ sa trojkom.

Naredba „Continue“ prekida izvršenje bloka instrukcija unutar „while“ ili „loop“ petlji, i izvršenje programa prebacuje direktno na početak sledeće iteracije. Znači, za razliku od naredbe „Break“, kod ove instrukcije nema izlaska iz same petlje, već izvršenje ostaje u njoj, a prebacivanje u okviru ove dve petlje je različito:

  1. Kod „while“ petlje, „skače“ se na uslov izvršenja petlje.
  2. Kod „for“ petlje, „skače“ se na uvećavajući izraz (sam početak).
U sledećem primeru videćemo rad instrukcije „continue“ unutar „while“ petlje:


i = 0
n = 0
while (i < 5) {
i++
if (i == 3)
continue
n += i
}

Kao što vidite, varijabla „i“ je brojač koji se iz iteracije u iteraciju uvećava za jedan, a varijabla „n“ vrši kumulativno zbrajanje vrednosti varijable „i“. Da nema naredbe „continue“ varijabla „n“ bi imala sledeće vrednosti: 1, 3, 6, 10, ali pošto se naredbom „continue“ iz zbira izbacuje trojka varijabla „n“ će imati sledeće vrednosti: 1, 3, 7, 11.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike