U trendu

Jeste li se ikada pitali prisluškuju li vam telefon? Stručnjaci otkrili znakove da vas neko prati

Svi smo se barem jednom pitali prisluškuje li ko naš telefon? Napredovanjem tehnologije, prisluškivanje i praćenje uređaja postalo je veoma lako, naročito kada su u pitanju pametni uređaji.

Hakeri mogu saznati baš sve o vašem životu, mogu putem GPS-a saznati gde se nalazite, gde kupujete, šta kupujete, gde se krećete, mogu prikupiti razne podatke o vama i prodati ih na „dark webu“ ili ih jednostavno iskoristiti za krađu identiteta.

Readers Digest je otkrio neke od najčešćih znakova da vas neko prati.

Mobilni uređaj se sam restartuje

Ako vaš telefon počne sam da se restartuje, to znači da je možda hakovan, odnosno, znači da vam je uređaj verovatno pokupio „malware“ i da je on došao u sukob s ostalim aplikacijama.

Drastično usporavanje uređaja

Ako vam je telefon odjednom znatno sporiji, gubi na brzini i smanjuje mu se kapacitet, znači da vam je možda neko „upao“ u sistem.

Jedan od indikatora je i pojava čudnih zvukova

Ako čujete jeku, statične zvukove ili klikanje, to može biti znak da vam neko prisluškuje uređaj. Stručnjaci tvrde da se to događa retko jer su hakeri pronašli nove načine za prisluškivanje i praćenje, ali treba obratiti pažnju na kvalitet zvuka.

Uređaj se predugo isključuje

Ovo je vrlo česta pojava, a ako primetite da se telefon isključuje znatno duže nego inače to može značiti da vaš uređaj pre potpunog gašenja šalje podatke trećoj strani, čime se produžuje vreme gašenja.

Često pregrevanje

Ako vam se uređaj greje bez da na njemu radite išta posebno to je vrlo čest indikatora da vam je uređaj hakovan. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su korisniku, ali ih zato fizički možete osetiti jer će vam telefon biti užaren. Svakako, može se pregrevati i zbog loše baterije.

Isto tako, obratite pažnju na potrošnju mobilnih podataka, ako vam se preterano „prže“ gigabajti, a ne koristite ništa što ih troši, to znači da ih neko troši umesto vas.

Kako se zaštititi?

I šta uraditi na kraju da biste to sprečili? Prvo što možete jeste da resetujete uređaj. Neke aplikacije za praćenje oslanjaju se na to da baš nikada nećete restartovati uređaj, a ovim potezom možete se rešiti tog „malwarea“. Antivirus može biti od koristi, ali ne znači nužno da ste potpuno zaštićeni.

Najbolje što možete da uradite je da držite GPS isključenim i palite ga samo kada vam je potreban. Važno je ažurirati uređaj kada se pojave nova ažuriranja i brisati sve aplikacije koje nisu proverene i koje ne koristite.

Ako baš ništa ne upali, uvek možete vratiti uređaj na fabrička podešavanja i napraviti neki „backup“ svega što vam je važno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.