U trendu

Kako da zaključate podatke na svom kompjuteru?

Verovatno imate neke fajlove na svom kompjuteru koje bi ste hteli da sakrijete, odnosno da ih zaštitite lozinkom (password-om) od nekog ko ne bi trebao da ih vidi. To možete da uradite na dva načina: Prvi je preko nekog programa za zaključavanje, a drugi je da u winzipu ili nekom sličnom programu kompresujete fajlove i zaključate ih.

Zaključavanje preko programa za zaključavanje

– Potrebno je da prvo nabavite program koji se zove: „Folder lock“, a pošto on nije besplatan njega možete kupiti preko interneta ili da ga skinete sa nekog torent sajta.

– Instalirajte taj program, a zatim unesite serial number i program je aktivan

– Otvorite program i ukucajte master password (glavna lozinka), odnosno smislite neku lozinku i ukucajte, ona će vam biti potrebna uvek kada otvarate program, odnosno fajlove

– U odeljku „lock files“ kliknite na „add“ i izaberite šta želite da zaključate (fajl, folder ili particiju), pronađite to što želite da zaključate i kliknite na „ok“. Takođe možete i jednostavno da „vučete“ to što zaključavate i prebacite ga u prozoru programa na mestu gde se nalazi zelena strelica. Odmah nakon toga folderi su zaključani i nisu vidljivi u „my computer-u“

– Izađite iz programa i vaši fajlovi su sada zaključani, a kada poželite da ih ponovo otvorite potrebno je da ponovo uđete, ukucate master password i otvorite folder.

Zaključavanje preko foldera za kompresiju fajlova (winzip)

– Ako već nemate winzip na kompjuteru, instalirajte ga

– Na mestu gde želite da zaključate fajl, napravite novi winzip fajl i dajte mu naziv koji hoćete

– Kao sa prethodnim programom izvršite prebacivanje fajla u program opcijom „add“ ili ubacite fajl u prozor.

– Štiklirajte opciju „encrypt added files“ i kliknite na „add“, a ako vam se otvori neki prozorčić „caution“, kliknite na „ok“
Unesite vaš password u oba polja i kliknite na „ok“

– Izađite iz winzipa i vaš fajl je zaključan, a pri ulasku u taj winzip fajl imaćete sve fajlove u njemu i biće vam potrebno da za svaki ukucate password da bi ste ga otvorili.

– Ukoliko hoćete da raspakujete fajlove kliknite desnim klikom na winzip fajl i odaberite opciju „extract here“, unesite lozinku i dobijate sve raspakovane fajlove, a ekstrakovanje (raspakivanje) možete uraditi i u winzip fajlu, klikom na opciju extract.

 

 

 

Izvor: kakopedija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.