Kako je izgledao Isus?

Najnoviji dokumentarac BBC-ja, „Sin Božji“, u tri nastavka će probati da odgonetne činjenice o Isusovom životu i pokušati da Bogočoveka sagleda sa istorijske tačke gledišta.

Reditelj Jean Claude Bragard tvrdi da ekipa koja je na serijalu radila, nije imala nameru da demistifikuje ili razotkriva, već da samo sagleda Isusa kao običnog čoveka, ličnost koja je zaista postojala.

Jedno od pitanja na koja tvorci dokumentarca daju odgovor jeste i kako je Isus izgledao. Njegova predstava, kao dugokosog i sa plavim očima, nikako ne odgovara pravoj istini, tvrde oni. Naime, prosečni Jevrejin iz I veka je imao tamnu kosu i ten, kratku frizuru i podsečenu bradu. Sam Sv. Pavle u poslanici Korinćanima kaže da je sramota da muškarci nose dugu kosu, pa je odatle izveden i zaključak da on to ne bi rekao da ju je Isus nosio.

Služeći se kompjuterskom grafikom, za potrebe ovog dokumentarca je Isusov lik rekonstruisao forenzičar sa Univerziteta u Mančesteru, Richard Neave. Kao model je poslužila pronađena lobanja Jevrejina iz I veka, ali i freske iz sirijskih sinagoga koje prikazuju tadašnje jevrejske fizionomije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.