U trendu

Kina: Veliki teleskop za lov na egzoplanete u funkciji 2026

Veliki spektroskopski teleskop, projektovan da traži egzoplanete, trebalo bi da bude završen i pušten u rad u severozapadnoj Kini 2026. godine, saopštio je njegov projektant Univerzitet Điao Tong u Šangaju.

Teleskop, nazvan Spektroskopski teleskop Univerziteta Điaotong, biće izgrađen na planini Saišiteng u blizini grada Lenghu, gde je provincija Kinghai uspostavila lokaciju za posmatranje astronomije, prenosi Sinhua.

Sa otvorom blende od 4,4 metra, teleskop može olakšati brzo prebacivanje između ciljanih izvora, što omogućava pravovremena spektralna posmatranja. Prema navodima naučnika, očekuje se da će se postići niz revolucionarnih rezultata istraživanja u nekoliko oblasti, uključujući astronomiju u vremenskom domenu i istraživanje egzoplaneta.

„Teleskop će ostati najdominantniji spektralni teleskop u Kini tokom dužeg vremenskog perioda“, navodi se u saopštenju univerziteta.

Njegov spektrometar visoke preciznosti će omogućiti istovremena posmatranja sa više meta i visoko precizna spektralna posmatranja, što ga čini prvim takve vrste u svetu. Očekuje se da će teleskop značajno poboljšati efikasnost detekcije egzoplaneta, istakao je programer teleskopa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.