U trendu

Kineski istraživači razvijaju nov metod za recikliranje boje iz otpadne vode

Kineski istraživači razvili su nov metod odvajanja i obnavljanja boja iz otpadne vode koja sadrži organske boje, korišćenjem hidrofilno-hidrofobnih heterostrukturnih čestica (HL-HBP), piše Sinhua i dodaje da to otkriće ima veliki potencijal primene u industriji i životnoj sredini .

Istraživački tim na Tehničkom institutu za fiziku i hemiju Kineske akademije nauka razvio je nov metod i objavio svoje rezultate u časopisu Nature Communications.

„Organske boje se široko koriste u industriji, naučnim istraživanjima i svakodnevnom životu. Neke organske boje koje se koriste ispuštene su u otpadne vode, što dovodi do zagađenja vode“, rekao je Vang Šutao, jedan od autora članka.

Song JongJiang, prvi autor, rekao je da se čestice mogu rastvoriti u vodi i organskim rastvaračima kao što su etanol i oktan, stvarajući pogodne uslove za efikasno obnavljanje organskih boja.

Prema studiji, HL-HBP mogu efikasno da prikupe organske boje iz vode i da ih otpuste u organske rastvarače u roku od nekoliko sekundi.

Taj metod ima široke izglede za primenu u oblastima tretmana zagađivača životne sredine, obnavljanja i korišćenja resursa i biomolekularne detekcije, rekao je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar