Kineski naučnici razvili programibilni računarski uređaj zasnovan na DNK

Kineski naučnici su razvili novi tip programabilne računarske jedinice opšte namene, zasnovane na molekulima DNK, što je ključni korak ka izradi DNK računara, navodi agencija Sinhua.

Nadaleko poznata integrisana kola, korišćena poslednjih decenija, uglavnom su elektronska i fotonska i zasnovana su na poluprovodnicima.

Kola tečne faze, koja koriste genetske kodove, potpuno su nova računarska strategija koja ima ogroman potencijal u kodiranju i izvršavanju algoritama.

Međutim, biološki molekuli imaju tendenciju da se šire i mešaju u tečnostima, zbog čega primena ove strategije na računarstvo opšte namene predstavlja izazov.

U studiji, objavljenoj ove nedelje u časopisu Nejčur (Nature), prikazan je sistem koji integracijom višeslojnih programabilnih uređaja zasnovanih na DNK (DPGA) može da reši kvadratnu jednačinu.

Istraživači sa šangajskog Univerziteta Đijao Tong sastavili su uređaj sa tri sloja kaskadnih DPGA, koji se sastoje od 30 logičkih izlaza sa oko 500 DNK lanaca. Uređaj kontroliše nasumičan sudar molekula.

Oni su otkrili da upotreba jednolančanih polimera, koji se sastoje od malog broja nukleotida, može pouzdano da integriše velika integrisana kola sa minimalnim curenjem.

Opremljen analogno-digitalnim konvertorom, uređaj može da se koristi za klasifikaciju mikro RNK povezanih sa bolestima, navodi se u studiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.