U trendu

Kineski naučnici u potrazi za naseljivim svetovima

Kineski naučnici predložili su jedinstveni program istraživanja, pod nazivom Istraživanje egzoplaneta u blizini (Closeby Habitable Exoplanet Survey – CHES) za traženje naseljivih planeta među „bliskim susedima“ iz Sunčevog sistema.

U okviru tog programa, teleskop sa otvorom od 1,2 metra biće poslat u orbitu Halo u drugoj Lagranžovoj tački sistema Sunce-Zemlja.

Uz pomoć precizne astrometrije, on će istražiti oko 100 zvezda sličnih Suncu u krugu od 32 svetlosne godine od Sunčevog sistema i otkriti broj, planetarnu masu i 3D orbite obližnjih planeta.

„Do sada smo sproveli niz preliminarnih studija i napravili veliki napredak“, rekao je glavni istraživač CHES-a Đi Đianghui u nedavnom intervjuu za Sinhuu.

Prema rečima Đija, koji je takođe profesor istraživanja u opservatoriji Purpurne planine (Purple Mountain) Kineske akademije nauka (CAS), istraživači su završili demonstraciju naučnih ciljeva i ključnih tehnologija i razvili prototip teleskopa razmere 1:6.

Takođe su razvili metod za ispravljanje izobličenja slike i metod kontrole satelita sa visokom stabilnošću i visokom preciznošću, i testirali tehnologiju merenja relativnih položaja zvezda na nivou mikropiksela u vakuumskom okruženju, što je postavilo čvrstu osnovu za istraživanje svemira planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni.

Naučne zajednice u zemlji i inostranstvu postigle su konsenzus da je potraga za obližnjim naseljivim planetama važno granično pitanje, rekao je Vu Đi, predsednik Kineskog društva za svemirska istraživanja, bivši direktor Nacionalnog centra za svemirsku nauku KIineske akademije nauka.

Ono što naučnici nazivaju „obližnjim“ odnosi se na kosmičke razmere. To znači da je zvezda zajedno sa svojim planetama udaljena desetine svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema.

Većina zvezda domaćina zemaljske planete otkrivenih u naseljivoj zoni nisu zvezde slične Suncu, već crveni patuljci sa bakljama koji proizvode jako zračenje, koje nije pogodno za opstanak života, rekao je Vu i dodao da su naučnici više zabrinuti zbog obližnjih zvezda sličnih Suncu oko kojih se nalaze potencijalno nastanjive planete slične Zemlji.

Potraga nije laka. Trenutno je 70 odsto otkrivenih egzoplaneta primećeno metodom tranzita. Princip tranzitne metode znači da kada planete u orbiti pređu ispred zvezde jednom po orbiti, sjaj zvezde će se periodično smanjivati.

Metod tranzita zahteva da se planeta kreće ispred svoje zvezde sa orbitama na ivici. Međutim, verovatnoća takvog scenarija je veoma mala, a otkriću planetarnih kandidata biće potrebna dodatna potvrda putem drugih metoda sa veoma velikih zemaljskih teleskopa. On samo preuzima radijus planeta, ali ne može direktno da meri masu planeta.

Tim iz opservatorije Purpurne planine, na čelu sa Đijem, izneo je inovativni metod.

Taj metod koristi astrometriju za precizno merenje relativne promene pozicije ciljne zvezde u odnosu na šest do osam referentnih zvezda na skali nivoa mikro-lučne sekunde, procenjujući tako malo kolebanje ciljne zvezde uzrokovano gravitacionim poremećajem planeta iz njene orbite i otkrivanje planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni oko obližnjih zvezda sličnih Suncu.

Đi je objasnio da ovaj metod nije ograničen orbitalnom ravninom planete, tako da se može koristiti za sprovođenje sveobuhvatnog istraživanja naseljivih svetova oko obližnjih zvezda sličnih Suncu.

„Ako se takozvana Zemlja 2.0 može otkriti oko susednih zvezda sličnih Suncu, naučnicima će biti lakše da dalje istražuju i to će biti veliko otkriće“, rekao je Vu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar