U trendu

Kineski sistem naučno-tehnoloških muzeja zabeležio više od milijardu poseta

Kineski sistem muzeja moderne nauke i tehnologije zabeležio je više od milijardu poseta od 2012. godine, usled čega ima jedinstvenu ulogu u promovisanju popularizacije pravedne i inkluzivne nauke i u poboljšanju naučne pismenosti u zemlji, saopštilo je Kinesko udruženje za nauku i tehnologiju.

Udruženje je počelo da gradi sistem modernih naučno-tehnoloških muzeja 2012. godine, navodi agencija Sinhua.

Posle više od jedne decenije, projekat je doprineo osnivanju 446 naučno-tehnoloških muzeja u skladu sa nacionalnim standardima, 657 mobilnih naučno-tehnoloških muzeja, 1.764 karavana popularne nauke, 1.124 naučno-tehnološka muzeja u srednjim školama u ruralnim oblastima i Kineski muzej digitalne nauke i tehnologije.

Naučno-tehnološki muzeji usklađeni sa standardima postigli su punu pokrivenost na nivou provincija. Nivo pokrivenosti na nivou prefektura je 65,9 odsto, a na nivou okruga postoji više od 220 naučno-tehnoloških muzeja širom zemlje, kao i 377 besplatnih muzeja, podržanih subvencijama centralne vlade.

Mobilni naučno-tehnološki muzej je takođe pomogao da više od 20 okruga i gradova uspostavi naučno-tehnološke muzeje. Karavani popularne nauke prešli su oko 54,653 miliona kilometara, što je ekvivalentno sa 1.366 krugova oko Zemlje.

Ukupni resursi veb sajta Kineskog muzeja digitalne nauke i tehnologije dostigli su 18,25 terabajta, što je doprinelo digitalnoj transformaciji popularne nauke.

Kinesko udruženje za nauku i tehnologiju saopštilo je da će kineski muzejski sistem moderne nauke i tehnologije nastaviti da pruža naučno obrazovanje, posebno ključnim grupama kao što su tinejdžeri. Takođe će nastaviti da unapređuje dostupnost naučno-tehnoloških muzejskih resursa i da povećava naučnu pismenost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar