Koliko košta jedan pretraživač?

Pretraživač Google sprema se za izlazak na berzu do kraja ove godine: njegovi osnivači Sergej Brin (na slici) i Leri Pejdž smatraju da će se taj trenutak poklopiti sa početkom pozitivnog poslovanja. Njihova ocena se poklapa sa procenama analitičara, koji predviđaju da će Gooogle 2002. godine zarađivati oko 50 miliona dolara godišnje.

Trenutno se Google finansira prodajom reklamnog prostora i licenciranjem svog softvera za pretraživanje. Među brojnim korisnicima njihovih usluga se nalazi i web-portal Yahoo!, koji ne poseduje svoj sopstveni softver već se oslanja na Google, koji je za samo tri godine postojanja postao najkvalitetniji među pretraživačima.

Dvojica pomenutih osnivača pokrenuli su sajt u vreme studija na Univerzitetu u Stenfordu, a zatim uspeli da privuku slobodan privatni kapital – u prvoj rundi je u pretraživač uloženo 25 miliona dolara. Procene analitičara su da će, u trenutku izlaska na berzu, Google vredeti 250 miliona dolara.

Sedište kompanije nalazi se u Kaliforniji, a sam pretraživač se nalazi na tri servera, koji opslužuju prosečnih 100 miliona pretraga dnevno. Svoju popularnost Google duguje jednostavnom izgledu i neopterećenosti drugim sadržajima – zamišljen je kao „čist“ pretraživač, koji će imati samo tu funkciju. Zanimljivo je i da je u reklamu ulagano vrlo malo, a da su se osnivači oslanjali na pronošenje imena „od uva do uva“. Neobično ime potiče od matematičkog pojma sa kojim su se susrela dva studenta osnivača: googol jeste broj u kome iza jedinice sledi 100 nula.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.