Koliko su sigurne elektronske banke?

Sudeći po iskustvu Britanca Ralph-a Dressel-a Internet banke imaju velike probleme. Nedavno je ovaj 28-godišnji softver analitičar, koji se bavi pitanjima bezbednosti podataka, proveravao stanje svog računa u jednoj američkoj banci. Hteo je malo da se poigra i proveri sigurnost ovog servisa i u par koraka uspeo da ostvari pristup milionima bankovnih računa u SAD. Po njegovim rečima, nije bilo neophodno bilo kakvo „hakovanje“, već je svako sa elementarnim poznavanjem Interneta mogao da sve ovo izvede.

Ralph je odmah obavestio bostonski FBI, kao i lokalnu britansku policiju, a čitavu priču je prosledio listu „The Observer“. Ušavši u sistem, ovaj kompjuterski ekspert je imao mogućnost da podiže novac i prebacuje na bilo koji račun, da plaća račune, menja brojeve kreditnih kartica i dobija podatke o korisnicima. Do ove tačke je došao preko sajta kompanije Fiserv, softverske firme koja obezbeđuje programe za elektronsko vođenje bankarskih poslova i opslužuje više desetina banaka u SAD i Britaniji.

Fiserv tvrdi da održava više od 200 miliona online računa na kojima se nalazi preko 15 milijardi funti. Dressel nije siguran da mu je baš toliki novac bio dostupan, ali tvrdi da je mogao da prenese na svoj račun makar 50 miliona dolara! Kao dokaz ovoj priči, Britanac je „Observeru“ pokazao i odštampane podatke o tri privatna računa sa kompletnim istorijama novčanih transakcija i trenutnim stanjem.

Ovo je samo jedan od skandala koji se desio u poslednje vreme, a vezan je za elektronsko bankarstvo. Nedavno je održano suđene grupi ljudi koji su nameravali da iskoriste rupe u bezbednosti Internet banke Egg, a u avgustu je Barclays morao da zatvori svoj bankarski servis na nekoliko sati jer su se korisnici, pri ulogovanju na svoj račun, suočavali sa tuđim podacima i računima koji su bili „otvoreni“ za sve vrste transakcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.