Koliku štetu nanosi softverska piraterija?

Na pitanje iz naslova pokušala je da odgovori organizacija Business Software Alliance, koja je u Briselu okupila predstavnike softverskih firmi iz Evrope, kao i delegate iz Sjedinjenih Država, među kojima su bili i predstavnici kompanija Microsoft, Apple, Adobe i Symantec. Prema izveštaju pomenute organizacije, u 2000. godini je softverska industrija u Evropi pretrpela štetu od tri milijarde dolara. Ova procena se odnosi samo na piratski softver koji se prodaje, ne računajući pirateriju koja cveta na Internetu, gde je izazvanu štetu i gubitke teško proceniti. Reč je o milionima sajtova koji nude besplatno kompletne krekovane programe ili samo serijske brojeve za registraciju.

Ipak, procenjuje se da je oko 34% softvera u Evropi nelegalno, a da glavna pretnja nisu klinci koji iz zabave programe krekuju, već organizovan kriminal koji piratski softver rastura brojnim i razrađenim kanalima. U Sjedinjenim Državama je situacija nešto bolja – tamo gubici softverske industrije iznose oko 25%. Za ovakvu razliku, zaključak je konferencije, odgovorni su zastareli evropski zakoni koji štite autorska prava i intelektualnu svojinu, a koji u nekim zemljama nisu menjani još od 40-ih godina prošlog veka. Zbog toga su od izuzetne važnosti napori Evropske unije koji vode usklađivanju i osavremenjivanju zakona u ovoj oblasti.

Istaknuto je da nisu samo oštećeni proizvođači softvera, već da štetu trpe i sami potrošači, kojima bi softver mogao da bude ponuđen po mnogo nižoj ceni, kada bi piraterija bila smanjena na razumniju meru (ako takva mera uopšte postoji). Takođe, softverska industrija bi doživela mnogo veći zamah, naročito u zemljama poput Rusije ili Ukrajine, koje prednjače u nelegalnim aktivnostima. U ovom trenutku, pravljenje softvera u tim državama osuđeno je na propast, pošto ne postoje razvijeni načini borbe protiv piraterije, tj. zakoni koji bi štitili interese proizvođača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.