Kompjuteri i vaše zdravlje (II deo)

Verovatno jedan od najvećih problema predstavlja ergonomija tastature, jer se one najviše koriste, pa najveći broj oboljenja dolazi od ovog ulaznog uređaja. Pri radu na standardnim tastaturama, potrebno je izvrnuti i izviti ruke u položaje koji nisu prirodni (ergonomski), što dovodi do naprezanja zglobova ruku. Na svu sreću, postoje mere koje možete da preduzmete da bi izbegli rizik. Pri kucanju, trudite se da opustite prste i da što manje izvijate šake, preporuka je i da ne podižete nožice ispod tastatura jer mogu da dovedu do još oštrijih uglova izvijanja prilikom dopiranja prstiju do spoljnih tastera. Pri radu pokušajte da što češće odmarate ruke u krilu, umesto da ih držite na tastaturi dok ne kucate. U slučaju, da već imate neke bolove i peckanja u prstima i zglobovima, potražite stručnu lekarsku pomoć. Da napomenemo da postoje i tastature koje su ergonomski projektovane, i koje su podeljene na dva dela radi prilagođavanja što prirodnom položaju ruku, tj. dovode zglobove ruku u neutralan položaj.

Sledeći problem koji može da izazove poremećaje, je oslanjanje ruku na sto ili neki oslonac. Korišćenje oslonca (kojih ima mnogo na tržištu) čini veliko olakšanje, ali istovremeno ako ga redovno koristite, može da poveća rizik. U čemu je stvar? Dok kucate, bez obzira da li koristite oslonac ili samo sto, vi naslanjate ruke na zglobove i tako ih dodatno opterećujete. Stručnjaci preporučuju da se uopšte ne naslanjate dok kucate, a da vam istovremeno ruke slobodno i opušteno „leže“ iznad tastature.

Osim tastature, probleme pri radu mogu da izazovu i: neodgovarajuće sedište (stolica, fotelja), nepravilno osvetljenje, loše postavljen monitor u odnosu na glavu itd. Što se tiče svetlosti, izbegavajte da bilo kakva svetlost pada na ekran monitora, jer ćete tada povećavati kontrast i osvetljenje samog ekrana, što može dovesti do zamaranja očiju. Sedište treba da bude podešljivo da bi mogli da podesite pravilan položaj i visinu. Pri ovome, kada kucate, izbegavajte da oslanjate laktove na oslonce ruku stolice, i kičmu držite pravo. Monitor bi trebalo da bude najmanje 40 cm udaljen od očiju, ali ne i previše zbog naprezanja očiju, pri tome treba da bude postavljen u visini očiju. Vertikalno osvežavanje ekrana treba da bude najmanje 80 Hz.

Sve u svemu, ako samo povremeno koristite računar, ne treba da se brinete, ali ako ga svakodnevno, intenzivno koristite, postoji realna opasnost od povreda. Trudite se da uvek obratite pažnju na to kako sedite, u kom položaju držite ruke i preduzimajte mere predostrožnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.