Komunikacija u 3G mreži na Olimpijskim igrama

Euforija pred ovogodišnje Olimpijske igre raste, a mnoge aktivnosti u Grčkoj prilagođavaju se tom izuzetno važnom internacionalnom događaju. Ni oblast komunikacija nije ostala bez noviteta. Japanska kompanija NTT DoCoMo zabrinula se za komuniciranje svojih korisnika koji će se kao turisti ili takmičari pojaviti u Atini. S obzirom na činjenicu da se njihovo komuniciranje obavlja u mobilnoj mreži treće generacije (3G) i da ta mreža nema podršku u Grčkoj, kompanija je odlučila da im privremeno to omogući.

U Atini će 3G mreža funkcionisati u toku dva meseca – od 30. jula do 30. septembra. Kompanija NTT DoCoMo montiraće tri svoje bazne stanice. One će korisnicima omogućiti nesmetano komuniciranje sa svim sagovornicima iz iste mreže, bilo da se oni nalaze u Atini ili u Japanu. Pozivi te vrste tretiraće se kao lokalni. Svi ostali pozivi radi komuniciranja sa korisnicima drugih mreža imaće tretman međunarodnih poziva.

Mobilna mreža treće generacije kompanije NTT DoCoMo nosi naziv Foma. Pokrenuta je krajem 2001. godine, a broj njenih korisnika je još u protekloj godini prevazišao milion pretplatnika. Van Japana postavljene su 3G mreže u Njujorku, Holandiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj. Komuniciranje se zasniva na širokopojasnom višestrukom pristupu podelom koda (WCDMA – Wideband Code Division Multiple Access). Prenos podataka obavlja se brzinom od 384 Kb/s.

U Atini će ova mreža pokrivati sve značajnije istorijske i turističke objekte u gradu, osim samog Olimpijskog stadiona. Ona, pored standardnih načina komuniciranja, obezbeđuje prenos audio i video fajlova i pristup Internetu. To znači da mobilni telefoni koji podržavaju 3G mrežu omogućavaju slanje i prijem elektronske pošte, preuzimanje i slanje video-materijala i muzičkih MP3 fajlova.

Za ove uređaje, međutim, karakteristično je da nemaju podršku za 2G mrežu, kojoj pripada većina mobilnih mreža u Evropi i ostalim delovima sveta (osim zemalja Dalekog istoka). Upravo iz tih razloga na Olimpijskim igrama u Atini korisnici NTT DoCoMo mreže ne bi mogli ostvariti komunikaciju ni sa kim (u slučaju da ova kompanija nije montirala svoje bazne stanice). Iz istih razloga komuniciranje sa korisnicima drugih mobilnih mreža u Atini tretiraće se kao međunarodni poziv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.