Laptop ili mobilni

Mobilni telefoni su sve većih mogućnosti i po tome sve bliži džepnim ili ručnim računarima. Njihov oblik takođe se neprekidno menja, pa po izgledu počinju da podsećaju na mobilne računare (Tablet PC, Ultramobile PC). Od njih se, svakako, razlikuju po veličini, ali je ta razlika sve manja s obzirom na izraženu tendenciju da ovi mobilni računari budu što manji.
Jedan od modela kome se na prvi pogled ne može tačno definisati kojoj kategoriji pripada je HTC-ov model Shift. Prve informacije o njemu pojavile su se marta ove godine, a sada je konačno potvrđeno da će startovati u novembru. On definitivno pripada pametnim mobilnim telefonima realizovanim na Windows platformi, ali se istovremeno može reći da je to „PC u malom“. U svakom slučaju, od mobilnih telefona je vrlo daleko po dimenzijama i karakteristikama (dimenzije su mu 207 x 129 x 25 mm, a težina 800 grama).
Po konstrukciji, to je vrlo kvalitetno urađen klizni model. U zatvorenom položaju kliznog mehanizma na njemu dominira touch screen ekran dijagonale 7 inča i rezolucije 800 x 480 piksela. Aktiviranjem kliznog mehanizma pojavljuje se tastatura, a pošto je klizanje horizontalno, ona u odnosu na ekran zauzima položaj kao u slučaju laptopa i drugih mobilnih računara. Pored ekrana se nalazi VGA kamera za obavljanje video poziva i videokonferencijske veze. Kameru za snimanje fotografija i video inserata HTC Shift nema, ali je ona u ovom uređaju, u skladu s njegovom prevashodno poslovnom primenom, nepotrebna.
HTC Shift je namenjen svim opsezima GSM mreže (800, 900, 1800 i 1900 MHz) i mobilnoj mreži treće generacije (UMTS tehnologija za opsege 850, 1900 i 2100 MHz). Takođe, podržava GPRS, EDGE, HSDPA i WiFi tehnologije za prenos podataka velikom brzinom i za pristup Internetu. Zasnovan je na Intel-ovom procesoru brzine 800 MHz, dok mu je RAM memorija kapaciteta 1 GB. Raspolaže, kao pravi računar, hard diskom kapaciteta 40 ili 80 GB. Najavljeno je da će operativni sistem u ovom uređaju biti Windows Vista, mada se može desiti da to ipak bude Windows XP. Korisnici će sigurno moći da se snađu i ugrade i Linux, ako im bude više odgovarao. U svakom slučaju, ovi operativni sistemi pružaju bogate mogućnosti, kao da pred sobom imate pravi mobilni PC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.