U trendu

Lek „pametniji“ od malignih ćelija

Medicinska nauka je izgleda na pragu još jednog revolucionarnog otkrića. Reč je o „pametnom“ leku protiv zloćudnih tumora i drugih kancerogenih bolesti. On ćelije raka ubija njihovim sopstvenim oružjem: funkcioniše tako što modifikacijama malignih ćelija izaziva njihovo brzo razmnožavanje, usled čega one počnu da ubijaju jedna drugu. Ovaj novi lek za sada je kodiran kao PS-341, a već su otpočela i ispitivanja u bolnici Royal Marsden u Londonu.

Najnovija istraživanja govore da je više od polovine smrti kojima je uzrok rak posledica otpornosti ćelija raka na sve danas standardne preparate koji se koriste u lečenju tih bolesti. Maligne ćelije se odlikuju sposobnošću brzih modifikacija, tako da lako „smisle“ odbranu od lekova. Zbog toga se došlo na ideju da se pri lečenju počne sa korišćenjem sasvim nove vrste agenasa, tzv. inhibitora enzima, koji zaustavljaju rad enzima koji ćelijama raka omogućuju da „nauče“ da se brane od leka. PS-341 je upravo takva kombinacija i veruje se da će se već u skoroj budućnosti primenjivati kao ispomoć klasičnim oblicima terapije malignih oboljenja kao što je hemoterapija. PS-341 deluje na enzim 26S proteazu, koja upravlja načinom na koji se ćelije tkiva dele. Ovaj lek se „umeša“ u proces deobe ćelija, što za rezultat ima „samoubistvo“ ćelija raka.

Dr Stiven Džonston (Stephen Johnston), onkolog zaposlen u Royal Marsden-u, rezultat svog rada predstavio je na evropskoj konferenciji posvećenoj raku dojke, koja se održava u Barseloni. On je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novog leka protiv raka, rekao: „Istraživanja su tek počela, tako da ipak ne treba da pokazujemo preuranjeni optimizam. Ipak, mogu da kažem da se radi o novoj terapiji sa izuzetnim potencijalima.“

Protein sa ugrađenim delom koda odgovornim za „samoubistvo“ otkriven je pre sedam meseci tokom jednog škotsko-američkog istraživanja i označen je kao RKIP.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.