Lešnici – gorivo budućnosti?!

Potraga za alternativnim izvorima energije se nastavlja. Sve tanje rezerve fosilnih goriva jesu razlog zbog koga naučnici traže načine rešenja ovog problema. Ima svakojakih predloga, ali ovaj deluje pomalo uvrnuto – lešnici. Ili, preciznije rečeno, njihove ljuske.

Predlagač ovakvog goriva je Murat Dogru, profesor sa Univerziteta u Newcastle-u, Velika Britanija. On ističe činjenicu da Turska, najveći svetski proizvođač lešnika, godišnje spali 250.000 tona ljuski ovog ploda. Analizirajući gasove koji se sagorevanjem oslobađaju, ovaj je naučnik otkrio da vodonik čini 15% ukupne količine, pored ostalih gasova kao što su ugljen-dioksid, ugljen-monoksid i metan.

Po tvrđenju ovog profesora, Turska bi godišnje mogla da proizvede 6.000 tona ovog gasa, što je količina dovoljna da 1.000 automobila, koji koriste vodonik kao pogonsko gorivo, pređu put od 32.000 kilometara. Inače, već postoje prototipovi takvih automobila, a najpoznatiji proizvođač koji eksperimentiše na tom polju jeste BMW.

Što se tiče alternativnih načina dobijanja energije, „Krstarica“ je u više navrata pisala o toj temi. Zato, pročitajte i:

  • Staro, dobro Sunce
  • Vodonik – gorivo za XXI vek
  • Umesto rezervoara sa gorivom – boce sa kiseonikom
  • Fosilna goriva nestaju, vetar, talasi i otpaci dolaze na red

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.