najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Leta u Evropi najtoplija od rimskog doba

Evropa je skoro sigurno imala toplija leta u poslednje tri decenije nego u bilo kom periodu od doba Rimskog carstva, tvrdi se u studiji koja je nedavno objavljena u stručnom časopisu o ekologiji „Environmental Research Letters”.

Srednja letnja temperatura je od 1986. godine za oko 1,3 stepena Celzijusova viša nego pre dva milenijuma, toplotni talasi su duži i učestaliji, navodi se u studiji.

Rad je delo 40 istaknutih naučnika koji su proučavali godove drveća i istorijske zapise lekara i sveštenika.

„Ovoliki stepen otopljavanja nije zabeležen u poslednje dve hiljade godina. Izuzetno je visok i ne može da se objasni prirodnom varijabilnošću, tropskim vulkanima ili solarnim promenama. To je posledica klimatskih promena izazvanih delovanjem čoveka”, rekao je za „Gardijan” profesor Jerg Luterbaher, koordinator studije.

U ovom radu proučavalo se delovanje vulkanskih erupcija, Sunca i obrade zemljišta na klimu, ali je u fokusu bio samo period od juna do avgusta.

Većina podataka za period pre 755. godine dobijena je na osnovu proučavanja godova i gustine tri vrste bora u Finskoj, Austriji i Švedskoj. To drveće raste kada je toplo, a „uspavano” je u hladnim periodima, što znači da godovi, gustina – i spoljašnja temperatura – mogu da se mere samo leti.

Za period posle 755. godine, naučnicima je bilo dostupno još više borovih stabala i to u Švajcarskoj, Francuskoj i Španiji, pa su mogli da tumače varijacije po regijama i izvlače poređenja.

„Anomalijska toplota poslednjih godina je posebno očigledna u južnoj Evropi”, navode autori studije.

Pronađeni su dokazi da je u prošlosti dolazilo do većih oscilacija letnjih temperatura nego što se verovalo. Leta su bila hladnija između trećeg i sedmog veka, a onda je nastupilo toplije razdoblje u srednjem veku, dok nije nastupilo „malo ledeno doba” koje je trajalo od 14. do 19. veka. U prošlom veku počelo je više da se priča o posledicama klimatskih promena.

„Letnje temperature su u poslednjih 30 godina anomalija i nismo pronašli nijedan tako topao period u poslednjih 2.000 godina,” piše u studiji.

(Jelena Kavaja, Politika)

2 komentara
  1. Blajbi

    Planeta se zagreva iz dva razloga: prvi je pojačana aktivnost Sunca i drugi je bespoštedno uništavanje šuma širom planetwe…

  2. batamrca

    Iako se klimatske promene predstavljaju kao posledica industrijske emisije ugljen-dioksida, pravi uzrok klimatskih promena su hemijski tragovi, koji su osmišljeni kao biomodifikovano oružje za razboljevanje ljudi i izazivanje Morgelonsovog sindroma.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike