U trendu

Letelica kompanije Spejseks s dvojicom astronauta lansirana u orbitu

Svemirska letelica koju je dizajnirala i izgradila privatna kompanija Spejseks lansirana je danas u orbitu s dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA.

Reč je o istorijskom lansiranju iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, prvom koje je izvela privatna firma. Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom poletanja misija Apolo na Mesec, pre pola veka.

Letelica s astronautima NASA, Dagom Harlijem i Bobom Benkenom, ušla je u orbitu nedugo pošto je lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

„Hajde da zapalimo ovu sveću“, rekao je Harli neposredno pre lansiranja.

Harli i Benken treba da stignu na Medjunarodnu svemirsku stanicu do koje let traje 19 sati.

Današnji odlazak astronauta NASA u orbitu prvi je sa teritorije SAD u gotovo 10 godina. Letelica s astronautima NASA poslednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti poletali ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici.

Harli i Benken je trebalo da polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre planiranog vremena zbog mogućih munja.

I danas je bilo neizvesno da li će oni poleteti Spejseksovom raketom Falkon 9 pošto su meteorolozi predvidjali mogućnost novih oluja.

Astronaute su u svemir do sada slale tri države, Rusija, SAD i Kina, ali to nikada nije učinila privatna kompanija.

NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letelici pre 40 godina.

Vlasnik kompanije Spejseks je američki preduzetnik i inovator Ilon Mask.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.