LG BL40 Chocolate – black label čokolada

LG BL40 Chocolate je prvi mobilni telefon sa 21:9 ekranom. Pošto još uvek ne postoji nijedan drugi mobilni telefon sličan ovome, nije sigurno kome je u stvari on namenjen. Ipak, verujemo da će svi oni koji vole modu biti oduševljeni ovim Black Label, full 21:9 uređajem. Po izgledu telefona može se reći da je on za sve one koji u svoj telefon vole da gledaju podjednako mnogo koliko i da razgovaraju pomoću njega. Kućište je izrađeno od metala i stakla, s jarkocrvenom plastikom na svakom kraju (na vrhu ima priključak za slušalice). Sa zadnje strane je LG BL40 Chocolate podjednako sjajan, ali izrađen samo od plastike, vrlo minimalistički. Imamo samo LG logo i kameru rezolucije 5 megapiksela sa LED blicem.
Korisnički interfejs je S-Class, ali sada radi mnogo bolje. Kapacitivni ekran je mnogo bolji od onog koji je ugrađen u modele Crystal ili Arena, što je pravo osveženje, pošto su svi bili već pomalo frustrirani njihovim ekranima. Zanimljiva stvar je povlačenje preko ekrana. Primera radi, zaključani ekran zahteva samo lagano pomeranje prema gore da bi se otključao, a potpuno iznenađuje kako LG-jev UI to besprekorno i intuitivno odrađuje. Zaključani ekran ima i nešto veoma slično Samsungovim modelima – otključavanje gestovima, gde možete nacrtati neki oblik i otvoriti aplikaciju. Imate slovo "M" za poruke, krug za Internet itd. Ono po čemu se razlikuje od Samsunga je to da sada u stvari i vidimo oblik koji crtamo, dok ste na Samsungu to morali da radite naslepo.
Sve u svemu, korisnički interfejs je mnogo brži od prethodnih verzija, iako ponegde još uvek "štuca". Otvaranje memorijske kartice ili foldera s kontaktima učitava se predugo, i može se samo pretpostaviti da će LG veoma brzo izbaciti neki firmware kako bi to rešio. Kamera je rezolucije 5 megapiksela, sa Schneider kreuznach objektivom i jednim LED blicem. Sasvim je pristojna za telefon koji je predviđen više za status, nego za bilo što drugo. Ono što sve najviše zanima na ovom mobilnom telefonu jeste media player. Nećete biti razočarani video plejerom, pošto ima razne opcije. Većinu videa možete gledati u AVI i MP4 formatima, ali može i da reprodukuje i DivX i Xvid. Ako imate video u običnom 16:9 formatu, možete izabrati da ga rastegnete preko celog ekrana jednostavnim pritiskom prsta. Neki video zapisi izgledaće bolje od drugih u toj verziji, ali je svakako zanimljiva opcija.
Što se tiče memorije, ova "čokoladica" ima samo 1GB. To je dobro za nekoliko albuma, ali sigurno će vam zatrebati dodatna memorijska kartica ako želite da čuvate nekoliko filmova. Životni vek baterije je veoma loš. Ekran jeste lep, ali zato troši i puno energije, a ovih dana 1000 mAh baterije više nije dovoljno. Internet u jednom satu potroši bateriju za jednu crtu, a uz to gledanje video klipova još više iscrpi bateriju. Izgleda da je u ovako tankom okviru LG ipak morao da uštedi na nečemu, i to je očigledno bila baterija. Nećete morati da ga punite dva puta dnevno, ali niste ni daleko od toga.
Što se tiče ovog telefona, mišljenja su podeljena. Radi se o modelu veoma različitom od bilo čega drugog, i tu se stvarno mora skinuti kapa LG-ju zbog pokušaja da napravi nešto drugačije. Ovih dana stalno smo u prilici da gledamo klonove iPhone-a, a LG je, po svemu sudeći, ugledao običan daljinski i pomislio da se i od toga može napraviti telefon. Zato se moramo malo i diviti ovoj "čokoladi". Postoje neke teškoće koje se moraju rešiti, pogotovo one vezane za operativni sistem i bateriju, ali sve su to manje greške u celoj slici. Sigurno će se svideti svima onima koji mobilni telefon imaju kao modni dodatak. Ako ste spremni da doplatite za dobru memorijsku karticu da biste gledali video klipove ili filmove, i želite da naučite da uživate u Internetu na nov način, ovaj mobilni telefon bi trebalo da bude na vašoj listi želja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.