U trendu

Microsoft nije vlasnik zaštićenog imena Xbox!

Sudeći po najnovijim vestima, svi su izgledi da razvoj Microsoft-ove Xbox konzole za igranje neće teći baš onoliko glatko koliko su to u kompaniji iz Redmonda zamislili. „Život je nekom majka, a nekom maćeha“, pa je, tako, Microsoft zahtev za registraciju imena “Xbox” podneo saveznoj kancelariji za patente i zaštićena imena (US Patent and Trademark Office) 18. oktobra 1999, a ispostavilo se da je kompanija Xbox Technologies sa Floride isti naziv registrovala još u martu iste godine.

Posle prvog, MS je podneo još devet dodatnih zahteva, poslednji 19. septembra 2000, ali se sila zakona pokazala neumoljivom.

U međuvremenu je kompanija Xbox Technologies, nazrevši mogućnost da i njoj “procvetaju ruže”, zajedno sa nizom svojih ogranaka, podnela još 45 zahteva za registraciju imena “Xbox”, od kojih čak 38 u maju 2000. Jedan od ovih zahteva odnosi se i na “dobavljanje informacija u oblasti zabave, ugostiteljstva, putovanja, muzike, filmova i sporta preko globalnih računarskih mreža, globalnih komunikacionih mreža, telefona i stonih računara”, a čak 22 zahteva su razne varijacije na temu imena “Xbox”.

Dve kompanije su trenutno u aktivnim pregovorima u vezi sa imenom i upućeni kažu da se nazire dogovor koji bi mogao biti postignut u narednih nekoliko meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.