U trendu

Microsoft-ov Zune sve popularniji

Najozbiljniji konkurent Apple-ovom iPod-u je muzički plejer Zune kompanije Microsoft. Ta dva uređaja su vrlo slična, približno su im iste i cene, ali svaki od njih ima svoje mane i prednosti. Kao što se može i očekivati, prednost plejera Zune je u kvalitetnijem softveru, dok je kod iPod-a kvalitetniji hardver.
Microsoft-ov Zune omogućava preuzimanje muzičkih sadržaja preko Zune Marketplace-a. To se obavlja preko jednostavnog i intuitivnog softvera, koji se isporučuje uz ovaj muzički plejer. Softver je u potpunosti podržan i Microsoft-ovim softverom za računare, pa se može vršiti jednostavna razmena sadržaja između njih. Zanimljiva je i mogućnost razmene sadržaja s drugim Zune plejerima koji se nađu u njegovoj blizini. Razmena muzike, slika i video inserata obavlja se bežično. Prebačene pesme mogu se slušati samo tri puta. Ovu mogućnost pruža funkcija FM radio-prijemnika, kojom se Zune može pohvaliti (za razliku od svog konkurenta iPod-a).
Zune je mali uređaj, s dimenzijama 41,4 x 91,5 x 8,5 mm i težinom 47 grama. Postoje još dve varijante većih dimenzija, ali je ova (najmanja) za svakodnevnu upotrebu najpraktičnija. Izrađuje se u četiri boje – crnoj, crvenoj, zelenoj i ružičastoj. Ekran mu je s dijagonalom od samo 1,8 inča, što je najveća zamerka ovom modelu. Ispod ekrana su tasteri za upravljanje i navigacioni točkić za kretanje u četiri smera. Zune se napaja baterijama koje se odlikuju odličnom ekonomičnošću. Po specifikacijama proizvođača one mogu trajati 24 časa za reprodukciju muzike, dok je za bežično komuniciranje vreme korišćenja nešto manje (dvadesetak sati).
Muzički sadržaji smeštaju se u ugrađenu fleš memoriju, koja je kod najmanjeg Zune modela kapaciteta 4 ili 8 gigabajta. To je sasvim dovoljno prostora za smeštaj velike količine različitih sadržaja. Mogućnosti zabave uz ovaj plejer proširene su portalom Zune korisnika. Svaki korisnik može se registrovati i priključiti zajednici ljubitelja muzike. Na taj način mogu se dobiti informacije o zanimljivim muzičkim naslovima, najslušanijim pesmama među Zune korisnicima i sličnim detaljima vezanim za muziku i ovaj uređaj. Cena Zune modela s kapacitetom 4 GB iznosi oko 150 dolara, dok Zune sa 8 GB košta oko 180 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.