Microsoft sklopio ugovor o e-upravljanju sa gradom Hagom

Ugovor koji je američka kompanija Microsoft sklopila sa holandskim glavnim gradom Hagom o pružanju elektronskih usluga u upravljanju gradom (e-government) povećao je zabrinutost u pogledu privatnosti i dostupnosti podataka u nekim holandskim političkim krugovima, ali i u javnosti ove zemlje uopšte.

Tako je, u svom pismu upućenom resornom ministru, opoziciona levičarska stranka GroenLinks izrazila zabrinutost povodom ovih planova.

S obzirom da pomenute usluge treba u budućnosti da omoguće građanima da “posluju” sa gradom, odnosno da će predstavljati put za podnošenje zahtevâ za izdavanje raznih dozvola, za plaćanje lokalnih poreza, kao i taksi za dokumenta kao što su pasoši ili vozačke dozvole, GroenLinks navodi da postoje bar dva razloga za zabrinutost nad odlukom gradske administracije da ovaj složen posao poveri MS-u.

Kao prvi razlog, stranka navodi da je dotični proizvođač softvera po pitanju bezbednosti na lošem glasu u IT svetu, pa je zbog toga brine poverljivost podataka koji će se prenositi budućim sistemom.

Drugi razlog je Microsoft-ova osvedočena sklonost ka monopolu, te sumnja da bi kompanija mogla napraviti sistem koji će raditi samo sa njegovim čitačem Internet Explorer-om, odnosno biti nekompatibilan sa drugim web čitačima.

Portparol GroenLinks-a sumnje vezane za Microsoft objašnjava na sledeći način: “Vlada mora obezbediti da privatni podaci njenih građana ne dođu u tuđe ruke. Sa druge strane, vladine informacije bi trebalo da budu dostupne svima”, dodajući da su stroge i izričite garancije u vezi sa privatnošću neophodne ukoliko grad Hag namerava da dopusti prenošenje podataka o građanima kroz Microsoft-ove sisteme.

Da bi dokazala da razloga za zabrinutost zaista ima, stranka u svom pismu navodi i britanski primer, gde se Microsoft-ov softver upotrebljava u centralizovanom registracionom sistemu koji pruža sve usluge e-upravljanja na državnom nivou: zbog korišćenja nekompatibilne tehnologije, web lokacija britanske vlade nije dostupna posredstvom svih programa za pregledanje sadržaja web-a, a, pored toga, sajt ne koristi ni standardni sistem digitalnih sertifikata, što upućuje na zaključak da Microsoft korisnike koji pristupaju ovom sajtu nagoni da upotrebljavaju samo njegov softver. Sa druge strane, navodi se i pozitivan primer nemačke vlade, koja se zalaže i za korišćenje alternativnih vrsta softvera, poput operativnog sistema Linux. GroenLinks smatra da vlada treba da izbegava monopoliste i da svoj softver treba da nabavlja od nekoliko različitih proizvođača.

Predstavnik kompanije Microsoft u Holandiji odbija da komentariše ovaj slučaj, a sva pitanja prebacuje na upravu grada Haga, u kojoj raspoloženje za davanje odgovora na pitanja u vezi sa celim slučajem nije ništa veće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.