U trendu

Mikroorganizmi vanzemaljskog porekla?

Međunarodni tim naučnika je nedavno otkrio mikroorganizme u gornjim slojevima atmosfere, na visini od 16 km. Da li oni vode poreklo iz svemira? Živu bakteriju, o kojoj je ovde reč, je pronašao istraživački balon i postoji mogućnost da ju je ostavila neka kometa u prolazu. Za sada su to samo pretpostavke, koje će se proveriti detaljnim istraživanjem astrobiologa.

Ova vest je objavljena na Astrobiology strani web-sajta NASA-inog istraživačkog centra Ames. Mišljenja naučnika su podeljena, i dok neki tvrde da je na toj visini još uvek moguće susresti oblike života poreklom sa Zemlje, dotle drugi negiraju takvu mogućnost. „Takva mogućnost postoji do visine od 15 km. Na visinama od 40 ili 85 km je tako nešto potpuno nemoguće. Pronađena bakterija se nalazi na visini neznatno većoj od one na kojoj bi mogli da se očekuju „domaći“ oblici života, tako da je potrebno sprovesti obimnija istraživanja“, komentariše Chandra Wickramasinghe sa Univerziteta u Velsu, jedan od naučnika koji će u istraživanju učestvovati.

Inače, ova je naučnica jedna od onih koji zagovaraju teoriju vanzemaljskog porekla života na Zemlji i jedan je od pionira teorije panspermije, po kojoj su prvi oblici života na našu planetu stigli iz svemira pre oko 4 milijarde godina. „I poslednja istraživanja su dokazala da bakterije mogu ostati žive u neaktivnom stanju tokom perioda koji se broje milionima godina, što je vreme dovoljno za međuplanetarna putovanja. Stotine tona organskog materijala svakog dana dospeva u našu atmosferu u obliku otpada sa meteora i kometa. Moramo da se zapitamo odakle taj materijal dolazi“, dodaje ona.

Pročitajte još i:

  • Misteriozni meteorit
  • Kako je nastao Sunčev sistem
  • Živa i posle 250 miliona godina
  • Da li život na Zemlji vodi poreklo iz svemira?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.