Minijaturne memorijske kartice – MicroSD

Sve veća upotreba minijaturnih digitalnih uređaja, čije funkcije zahtevaju sve više memorijskog prostora, ukazala je na potrebu za fleš memorijama koje će omogućiti proširenje internog memorijskog prostora tih uređaja. Pored nekoliko trenutno aktuelnih formata, kompanija SanDisk razvila je nov format pod nazivom TransFlash. S obzirom na težnju ka unificiranju standarda i njihovoj kompatibilnosti, kompanija SanDisk potrudila se da svoj novi format uključi u familiju mnogo raširenijeg i popularnijeg formata SD.

Kompanija SanDisk uživa renome uglednog proizvođača ovih vrsta minijaturnih memorijskih elemenata. Zajedno sa kompanijama Toshiba i Matsushita učestvovala je i u razvoju formata SD. Ona je početkom 2005. godine predložila novi TransFlash format kao industrijski standard pod nazivom MicroSD. Procedura njegovog usvajanja još uvek je u toku, iako je sam standard već u potpunosti razvijen i u izvesnoj meri već komercijalizovan.

TransFlash, to jest MicroSD memorijske kartice, manje su od SD i MiniSD kartica. Njihove dimenzije su 15 x 11 x 1 milimetar, a zapremina 165 milimetara kubnih. Prema tome, one su po zapremini desetak puta manje od SD kartica (24 x 32 x 2,1 milimetara i 1612,8 milimetara kubnih), a oko 3,5 puta od MiniSD kartica (20 x 21,5 x 1,4 milimetara i 602 milimetra kubna). Po svojim dimenzijama više podsećaju na SIM kartice za mobilne telefone

Upravo zahvaljujući tim dimenzijama, očekuje se da će se ove kartice najviše koristiti u mobilnim telefonima (potreba za proširenjem memorijskog prostora u njima je najizraženija, posebno u slučaju „pametnih“ mobilnih telefona). Trenutno su TransFlash memorije primenjene u uređajima kompanija Motorola i Samsung, a do kraja godine kompanija SanDisk očekuje da će one biti zastupljene u najmanje još pedesetak uređaja ovih i drugih proizvođača.

Zahtevi za njihovu primenu svakako će se znatno povećati zvaničnim usvajanjem standarda i kompatibilnošću sa SD i MiniSD formatima. U tom slučaju one će moći da se priključuju pomoću adaptera na slotove za SD kartice. Ponuda ovih kartica trenutno obuhvata kapacitet od 64 i 128 megabajta, a planira se i 256 megabajta. Uzevši u obzir sve prednosti, njihovo lansiranje predstavljaće značajan argument SD asocijacije u odnosu na konkurentne formate (MS, CF, XD, MMC).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.