U trendu

Ministarstvo nauke: Saradnja sa Kinezima u okviru BIO4 Kampusa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović razgovarala je sa predstavnicima Instituta za industrijske inovacije i razvoj iz Vuhana u Kini o saradnji, naročito u okviru BIO4 Kampusa u Beogradu, saopšteno je danas.

„Postoje različiti aspekti na kojima je naša saradnja moguća i poželjna uključujući veštačku inteligenciju, biotehnologiju, ali takođe i autonomna vozila jer smo za njih dobili dozvolu trećeg nivoa, pa je to takođe izuzetno bitno za budući razvoj Srbije“, rekla je Begović.

Istakla je da Srbija već ima dobru saradnju sa Kinom u oblasti nauke za koju su domaći naučnici izuzetno zainteresovani.

„Kina će biti deo Sajma nauke i tehnoloških dostignuća u maju u Beogradu, kako bi naši predstavnici privatnog sektora mogli da vide fantastične inovacije koje dolaze iz Kine“, kazala je Begović.

Delegaciji iz Kine je prezentovan projekat BIO4 Kampusa, čija je izgradnja počela, a za koji je ministarka rekla da će biti mesto gde će akademska i naučno-istraživačka zajednica raditi blisko sa privatnim kompanijama i startapima.

„Ovo je najveća pojedinačna investicija Srbije u nauku, ali takođe najveća i u regiji, tako da vidimo ovaj projekat kao prednost ne samo za našu državu, već i za region, ali i svet jer će biti izuzetno mesto za zajedničku saradnju“, rekla je Begović.

Navela je da će u okviru Kampusa biti i Panda centar u kom će na zajedničkim istraživanjima raditi srpski i kineski stručnjaci.

„Radujem se i nadam projektima u kojima možemo da ostvarimo zajedničku saradnju. Naša dosadašnja saradnja je izuzetno uspešna i želimo da je dodatno učvrstimo, u cilju jačanja prijateljstva i saradnje između naša dva naroda“ rekla je predstavnica Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan, Li Hiling.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.