Mobile World Congress 2008

U Barseloni, glavnom gradu španske provincije Katalonije, prepunom istorijskih i kulturnih znamenitosti mnogih proteklih vekova, održan je najveći svetski kongres mobilnih telekomunikacija – Mobile World Congress 2008 (raniji naziv mu je bio 3GSM World Congress). Trajao je od 11. do 14. februara i okupio mnoge mobilne operatere, proizvođače i poklonike mobilnih komunikacija.
Organizator ovog skupa je svetska GSM asocijacija, osnovana 1987. godine. Ona okuplja oko 700 mobilnih operatera iz preko 210 zemalja širom sveta. Članovi ove asocijacije pružaju usluge ogromnoj skupini od preko dve milijarde korisnika mobilne telefonije, što iznosi više od 80 odsto od ukupnog broja korisnika ovog popularnog oblika savremene komunikacije. Na kongresu je učestvovalo više od 1.300 izlagača, a ukupan broj posetilaca bio je oko 55.000. Može se reći da je time potpuno opravdana visoka reputacija ovog skupa.
Sva najpoznatija svetska imena našla su se na njegovim izložbenim štandovima i iskoristila priliku da pokažu svoja najnovija dostignuća. Pomenimo samo najpoznatija imena i izložene modele, a u narednim danima svakako će se mnogi od njih zasluženo naći među našim „mobilnim“ temama. Nokia, kao najpopularniji brend među proizvođačima mobilnih telefona, na ovom sajmu predstavila se novim modelima N serije – N78 i N76 sa 16 gigabajta interne memorije. Samsung-ovi aduti su brojni (SGH-F400, F-490, F-480, G-810, P-960), a za njim slede Motorola, Sony Ericsson, LG, HTC…
Izlaganje svakako nije samo po sebi cilj ove manifestacije. Pored toga, napravljeni su i mnogi kontakti, pokrenute strategije daljeg razvoja i saradnje kompanija iz različitih oblasti. Da bi se napravilo neko poređenje dostignuća u tim oblastima, na ovom kongresu je ustanovljen i podugačak spisak nagrada. To će svakako biti tema naše sledeće priče, a najširem krugu korisnika sigurno će biti najzanimljivije koji su mobilni telefoni proglašeni najboljim, kao i koje su najatraktivnije usluge i mobilne aplikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.