U trendu

Mobilni bumerang sa tri krila

Popularna igračka, ali i oružje iz prošlosti i s nama dalekih prostora, pojavilo se i u digitalnom obliku i sa sasvim novom namenom. U pitanju je nov koncept budućeg mobilnog telefona kompanije Microsoft. Pored neobičnog izgleda, veliku pažnju javnosti privukao je i njegov naziv – oPhone.
Interesovanje je nastalo zbog već poznate, još nedovršene, priče o iPhone-u kompanije Apple, novom uređaju koji predstavlja kombinaciju mobilnog telefona i muzičkog plejera i koji bi trebalo da se pojavi na tržištu u junu. Verovatno vam je poznato da su dva najveća konkurenta u oblasti kompjuterskih tehnologija Microsoft i Apple. Prema tome, sve eventualne pretpostavke o koincidenciji u izboru koncepta i njegovog imena su potpuno isključene. Koncept oPhone je očigledno Microsoft-ov odgovor na Apple-ov iPhone.
Microsoft je predstavio koncept oPhone krajem aprila u Las Vegasu na redovnoj konferenciji Microsoft-ovih dizajnera, razvojnih i proizvodnih timova – Mobile and Embedded Device. Izlaganje je priredio Robi Bah (Robbie Bach), predstavnik Microsoft-ovog odeljenja Entertainment and Devices Division. Zanimljivo je da pri prezentaciji nije prikazan sam uređaj, već video materijal o njemu, njegovim karakteristikama i mogućnostima. Video je zatim postavljen i postao dostupan na različitim sajtovima na Internetu.
Tim za razvoj ovog koncepta dobrim delom čine članovi tima za razvoj operativnog sistema Windows Mobile. Da eventualno neki od zlonamernih ne bi pomislili i prokomentarisali da je ovo neka Microsoft-ova šala, gospodin Bah je najavio i rad na razvoju novog operativnog sistema namenjenog najrazličitijim stilovima i konceptima mobilnih uređaja. Kad smo već kod koncepta, za koncept oPhone definitivno se može reći da je više nego neobičan.
Ovaj mobilni bumerang sastoji se od centralnog kružnog ekrana i tri krila, koja se rasklapaju zavisno od trenutne upotrebe. Jedno od krila je keypad, drugo tastatura, dok se treće krilo koristi za upravljanje muzičkim plejerom pomoću točkića i nekoliko tastera. Neobičnosti ovog uređaja doprinosi i kružno ispisan tekst po ekranu (a kako bi drugačije i moglo kad je ekran kružnog oblika?). Zbog svega toga ovaj koncept mobilnog bumeranga izazvao je opšte iznenađenje i poneki skeptični komentar. A šta će s njim dalje biti – videće se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.