U trendu

Mobilni koji prepoznaje lice svog vlasnika

Funkcije mobilnih telefona iz dana u dan su sve bogatije. Prisustvo kamere (digitalnog fotoaparata) i izrada fotografija i video-inserata sasvim su uobičajene. Nova ideja je da se digitalni fotoaparat u mobilnom telefonu iskoristi za prepoznavanje lica svog vlasnika i da mu na taj način omogući zaštitu podataka, kao i upotrebu mobilnog telefona. Ovu ideju ostvarila je kompanija OMRON Corporation, koja se bavi razvojem senzorskih i drugih biometrijskih tehnologija.

Tehnologija prepoznavanja lica naziva se OKAO Vision Face Recognition Sensor. Pored mobilnih telefona, ona se može ugraditi u PDA ili druge mobilne uređaje koji imaju integrisanu kameru. Mobilni telefoni sa ovom mogućnošću i softverskom aplikacijom za prepoznavanje lica prikazani su na sajmu „Security Show Japan 2005“, održanom u Tokiju od 2. do 4. marta. Učešće na ovom sajmu ukazuje upravo na najvažniju primenu ove aplikacije – zaštitu podataka i informacija.

Zaštita svih podataka vlasnika mobilnog telefona, a činjenica je da savremeni „pametni“ mobilni telefoni mogu predstavljati prave male kancelarije, ostvarena je i u slučaju gubljenja ili krađe telefona. Da bi se ova funkcija ostvarila, nije potrebno dodavati nikakve nove hardverske komponente – dovoljno je da telefon ima ugrađenu kameru. Vlasnik pomoću nje treba da napravi sopstvenu fotografiju. Da bi pristupio mobilnom telefonu, on treba jednostavno da okrene kameru ka sebi, a aparat će zahvaljujući aplikaciji OKAO Face Recognition Sensor automatski detektovati vlasnika i dozvoliti mu pristup (otključati se).

Ispitivanja ove tehnologije pokazala su da je prepoznavanje bilo uspešno u 99 odsto slučajeva. Pri tom su ispitivani mobilni telefoni sa operativnim sistemima Symbian, BREW, prilagođenim Linux-om i ITRON OS. Fotografija za prepoznavanje zauzima vrlo malo prostora – samo 1,5 kilobajta, dok ukupan memorijski prostor za smeštaj aplikacije iznosi 450 kilobajta ROM ili 370 kilobajta RAM memorije. Pri identifikaciji nije potrebno posebno podešavati položaj kamere prema licu – dovoljno je da se na fotografiji vidi samo lice vlasnika. Proces identifikacije traje manje od jedne sekunde nakon snimanja fotografije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.