Mobilni telefon kao čuvar zdravlja

MedicTouch, kompanija iz Tel Aviva (Izrael), već je poznata po inovacijama i uvođenju najnovijih tehnologija u oblast medicine. Autor je prvog mobilnog uređaja za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata. Njen novi proizvod te vrste realizovan je u saradnji sa kompanijom Sun Microsystems. Predstavljen je krajem aprila, a naziva se Pulse Meter. Zajedno sa mobilnim telefonom omogućava, u slučaju kada je to potrebno, slanje informacija o izmerenom pulsu odgovarajućoj lekarskoj službi ili članu porodice osobe čija se kontrola zdravstvenog stanja na taj način obavlja.

Pulse Meter je kompaktan uređaj sa jednostavnim korisničkim interfejsom koji se može upotrebiti u bilo koje vreme i na bilo kom mestu. Sadrži senzore izuzetno visokog kvaliteta. Jednostavno se postavlja na ruku pacijenta, a nakon toga aktivira se odgovarajuća aplikacija na mobilnom telefonu. U vremenskom intervalu od nekoliko sekundi na ekranu mobilnog telefona pojaviće se podatak o izmerenoj vrednosti pulsa. Aplikacija na mobilnom telefonu omogućava arhiviranje i pamćenje svih izmerenih podataka. Ukoliko izmereni puls izlazi iz okvira dozvoljenih vrednosti, mobilni telefon prosleđuje podatke na odgovarajući server dostupan medicinskoj službi.

Pored svih priča o njegovoj štetnosti po čovekovo zdravlje, mobilni telefon se u ovom slučaju ponaša kao najbolji čovekov prijatelj i čuvar zdravlja. Da bi mogao da obavi taj zadatak, on mora da podržava Java aplikacije. Takođe, isti uslov treba da ispunjava i server kome se podaci šalju. Autor tih aplikacija je kompanija Sun Microsystems. One se baziraju na Java 2 platformi (Java 2 Micro Edition). Komunikacija između Pulse Meter-a i mobilnog telefona obavlja se bežičnom Bluetooth vezom.

Ova idealna kombinacija dvaju mobilnih uređaja namenjena je nadgledanju zdravstvenog stanja sportista, starijih osoba, osoba koje žive same, kao i pacijenata koji se nakon lekarskog tretmana nalaze na rehabilitaciji. Omogućava znatnu uštedu u vremenu i angažovanju zdravstvenih službi (smanjuje potrebu za čestim posetama lekara), ali istovremeno obezbeđuje blagovremeno i efikasno reagovanje u slučajevima kada je to potrebno. Ovakav način rada (monitoring pacijenata) u poslednje vreme primenjuje se u mnogim oblastima medicine, prvenstveno u oblasti kardiologije, i predstavlja jedan od najjednostavnijih oblika sve popularnije oblasti telemedicine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.