Mobilni telefon koji prepoznaje svog vlasnika po hodu

Kao što u svetu ne postoje dva potpuno identična čoveka po izgledu, tako je i način kretanja svakog čoveka specifičan. Upravo tu činjenicu iskoristili su istraživači finskog Tehničkog istraživačkog centra (VTT Technical Research Centre). Oni su napravili minijaturni uređaj za prepoznavanje čovekovog hoda. Taj uređaj spada u biometrijske uređaje koji su poslednjih godina sve popularniji i sve prisutniji kao mera zaštite uređaja i prostora (prepoznavanje otisaka prstiju, oblika lica, zenica i slično).

Uređaj koji su napravili finski istraživači namenjen je mobilnim telefonima, ali se može koristiti i u nekom drugim uređajima za zaštitu od neovlašćenog pristupa – mobilnim računarima (laptop i PDA uređajima), takozvanim pametnim karticama i drugim.

Uređaj za prepoznavanje hoda nazvan je gait code („kod hoda“). Finski istraživači ugradili su ga u prototip mobilnog telefona i prikazali na konferenciji za štampu. Ugrađeni senzor hoda – gait code, ima dimenzije 3 x 2 x 2 milimetra. Specifičan hod vlasnika telefona zabeležen je na osnovu video-inserta snimljenog kamerom. Senzor proverava identifikaciju vlasnika na osnovu poređenja njegovog hoda sa zabeleženim uzorkom i, ukoliko se te dve slike ne poklapaju, zahteva od korisnika password radi pristupa memoriji ili obavljanja telefonskog poziva. Ako korisnik ne bude znao password, telefon će se zaključati i onemogućiti mu pristup.

Efikasnost ovog senzora i metode, kako tvrde njegovi kreatori, veća je nego u slučaju identifikacije otiskom prsta ili nekom drugom biometrijskom metodom zbog toga što se te druge identifikacije vrše samo jednom da bi se pristupilo mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju. U ovom slučaju, međutim, gait code neprekidno vodi računa o autorizaciji i proverava hod korisnika. On se podešava tako da periodično (nakon određenog vremena) vrši tu proveru i po potrebi zatraži identifikaciju. Kod napravljenog prototipa mobilnog telefona s ugrađenim senzorom tačnost metode potvrđena je u 80 odsto slučajeva.

Istraživački tim finskog centra sada je u fazi pregovora i pronalaženja kompanija koje će proizvoditi mobilne telefone s ugrađenim senzorom za prepoznavanje hoda za komercijalno tržište. To će verovatno biti neki od već renomiranih proizvođača ovih najpopularnijih uređaja na tržištu.

Pri prezentaciji uređaja predstavnici centra naglasili su da će efikasnost uređaja biti znatno veća ukoliko se telefon nosi prikačen oko pojasa ili vrata, a ne u torbi ili džepu. Takođe, još neke nepovoljne okolnosti mogu da budu uzrok pogrešne identifikacije, na primer, ako vlasnik promeni svoj uobičajeni način hoda zbog nekoliko čašica, nema garancije da će ga senzor prepoznati. Još ako pri tom ne bude u stanju da se seti password-a, onda je najbolje da svoj telefon isključi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.