U trendu

Mobilni telefon za bake i deke

Danas nije nimalo neobično sresti u parku, autobusu ili na ulici neku stariju osobu kojoj mobilni telefon zvoni u torbi ili džepu. Iako s izvesnim (razumljivim) zakašnjenjem, stariji su prihvatili ovu tehnologiju i priznali brojne prednosti koje ona pruža. A te prednosti su za njih od posebnog značaja, jer im daju mogućnost da u svakom trenutku stupe u kontakt sa svojim bližnjima.
Vrlo često kontakti ostvareni na ovaj način mogu biti i od životne važnosti, ukoliko se dogodi da je vlasniku mobilnog telefona neophodna medicinska pomoć. Mobilni telefon je u takvim situacijama već mnogo puta dokazao svoju efikasnost. Kada su starije osobe u pitanju, međutim, minijaturne dimenzije mobilnih telefona i sićušni tasteri koje treba raspoznavati najčešće su najvažniji razlozi otpora prema njegovoj primeni. Isto tako, i kompletan način primene odbija ovu populaciju sve brojnijih korisnika. Zbog toga su se proizvođači mobilnih telefona potrudili da naprave modele prilagođene bakama i dekama, a jedan od njih napravila je kompanija Emporia.
Novi mobilni telefon ove austrijske kompanije, namenjen starijim osobama, nosi vrlo simboličan naziv – Life. Jednostavno je dizajniran, s velikim LCD ekranom na kome su slova i brojevi većeg fonta nego što je to uobičajeno. Tasteri su takođe neobično velikih dimenzija, kako bi se što bolje prilagodili osobama slabijeg vida. Model je s kliznim dizajnom i u zatvorenom položaju ispod ekrana su samo tri ogromna tastera za uspostavljanje i prekidanje poziva (levi i desni) i taster za navigaciju po sredini.
Otvaranjem (klizanjem) pojavljuje se tastatura s takođe povećanim tasterima uobičajenog rasporeda. Pozadinsko svetlo ekrana je narandžasto, što bi trebalo da omogući bolju preglednost. Sa zadnje strane je još jedan veliki crveni taster, takozvani panic taster. On omogućava direktno pozivanje jednog od pet unapred definisanih telefonskih brojeva u situacijama kada je brzo reagovanje neophodno (zdravstvene tegobe i slično). Taj taster se može podesiti i da automatski pošalje SMS poruku na određen broj i s unapred definisanim sadržajem u slučaju opasnosti. Pored ovih komponenti, prilagođenih starijim osobama, telefon ima i vrlo jak zvučnik, a kompatibilan je i sa slušnim aparatima. Jednom rečju, odlično rešenje, koje će usamljenim bakama i dekama dati pravi osećaj sigurnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.