Mobilni telefoni sa dva lica stižu u Kinu

Posle Korejaca, i Kinezi će dobiti priliku da se slikaju digitalnim fotoaparatom vrhunskog kvaliteta ugrađenim u svoj mobilni telefon. To će im omogućiti kompanija iz susedne Južne Koreje – Samsung. Svoj model mobilnog telefona s ugrađenim digitalnim fotoaparatom rezolucije sedam megapiksela ova kompanija već prodaje na južnokorejskom tržištu, a od decembra ove godine on će se pojaviti i u kineskim prodavnicama. Za kinesko tržište kompanija Samsung napravila je specijalan model pod nazivom SCH-M709. On je kineskoj javnosti predstavljen sredinom oktobra na izložbi bežičnih i mrežnih komunikacija PT/Wireless&Networks Comm China 2005 (PT Expo).

SCH-M709 je mobilni telefon namenjen CDMA (Code Division Multiple Access) 2000-1X mobilnim mrežama. Napravljen je tako da s jedne strane ima izgled (i funkcije) mobilnog telefona, dok s druge strane izgleda kao digitalni fotoaparat. Funkcijama ovog drugog svog „lica“ on zaista ispunjava sve zahteve u rangu standardnih trenutno aktuelnih digitalnih fotoaparata. Ima dimenzije 12,7 x 5,1 x 2,7 centimetara (s otvorenim objektivom debljine 5,6 centimetara) i masu 156,8 grama. To je nešto više od standardne težine i dimenzija mobilnih telefona, ali u svakom slučaju predstavlja manje opterećenje za korisnika nego da istovremeno nosi i mobilni telefon i digitalni fotoaparat.

Ova hibridna digitalna kombinacija iz Samsung-a ima TFT LCD ekran s rezolucijom 240 x 320 piksela, a daje kvalitetnu sliku sa 16 miliona boja. Digitalni fotoaparat sa sedam megapiksela ima i ugrađen blic, a slike se mogu napraviti korišćenjem optičkog zuma tri puta i digitalnog pet puta. Pored fotografija, digitalnim fotoaparatom mogu se snimati i kratki video-inserti. Telefon sadrži i ugrađen MP3 plejer, tako da se uz telefoniranje i fotografisanje korisnici mogu zabavljati i slušanjem omiljene muzike. Značajna karakteristika ovog mobilnog telefona je i postojanje TV izlaza, što omogućava njegovo povezivanje sa TV uređajima i gledanje snimljenih fotografija i video-inserata na njima.

Višefunkcionalnost i kvalitet ovog Samsung-ovog mobilnog telefona sigurno će naići na veliko interesovanje među kineskim korisnicima. Nakon lansiranja ovog modela u Kini, kompanija Samsung planira realizaciju modela namenjenih i drugim tržištima u svetu. Po kojoj će to ceni biti zasad nije precizirano niti za kinesko, niti za ostala tržišta. Sudeći po ceni sličnih modela mobilnih telefona (mada ih je malo s fotoaparatima rezolucije sedam megapiksela), ona bi trebalo da iznosi oko 900 dolara. To, zaista, nije malo, ali će se u najmnogoljudnijoj zemlji sveta sigurno naći dovoljan broj zainteresovanih koji će to moći da plate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.