Morbidna prevara preplavila je Fejsbuk i mnogi su naseli: Može da vam napravi pakao od života

Jedna od Internet prevara je ranije bila česta, a pokazala se prilično efikasnom među korisnicima Fejsbuka i sad – a odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

„Vidi ko je poginuo, u nesreći, mislim da ga poznaješ, jako mi je žao“ – poruka je koja mnogima izleće ovih dana uz link na ono što izgleda kao video dotične nesreće ili vest o tome. Korisnici često i ne razmišljajući kliknu da vide ko je umro i tada počinju problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično.

Jer, naravno, ne radi se o snimku nesreće. Nakon što korisnici kliknu na link, on ih vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako žele da pročitaju vest, moraju da upišu svoje korisničko ime i lozinku s Fejsbuk, prenosi Index.hr.

Time ih, naravno, predaju prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Fejsbuka i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, time dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može da prati korisnike i krade njihove podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uverljiva je u tome što se, nakon što neko nasedne na nju, ista poruka šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primaoci neće ni razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, piše Tech Times.

Šta uraditi ako vam se takva objava pojavi na zidu, a vi ste tagovani?

U najmanju ruku – ništa. Kao prvi korak možete da prijavite objavu (klikom na tri tačkice u gornjem delu objave i odabirom Prijavi objavu). U prozoru koji će se pojaviti odaberite zašto prijavljujete tu objavu i pošaljite prijavu

Nakon toga pokušajte da kontaktirate (ne putem Fejsbuka) osobu koja je navodno objavila tu objavu i pitajte je može li da pristupi svom Fejsbuk profilu, pa joj objasnite šta se pojavljuje pod njenim imenom.

Ako ste ipak već kliknuli na link i upisali svoje podatke, morate hitno da delujete. Odmah idite na svoj profil na Fejsbuku i, ako još imate pristup, promenite lozinku. Nikako nemojte koristiti lozinku koju ste već koristili negde drugde ili koju ste koristili ranije.

Proverite da li su neki podaci na vašem profilu promenjeni – najčešće e-mail adresa, broj telefona ili neki drugi podaci. Proverite gde ste sve ulogovani i odjavite sve uređaje koji su vam nepoznati. I na kraju, obavezno uključite dvostepenu autentifikaciju kako bi za bilo kakvo logovanje bilo potrebno potvrditi identitet ne samo lozinkom nego i dodatnom proverom.

Ako želite da budete potpuno sigurni da nepromišljeni klik nije uzrokovao dodatne probleme, proverite računar i pametni telefon antivirusnim programom. I obratite pažnju na bilo kakvo eventualno čudno ponašanje uređaja sledećih nekoliko dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.