U trendu

Motorola MPx200

Jedan od najnovijih modela mobilnih telefona iz kompanije Motorola, koja se može pohvaliti najdužom tradicijom u proizvodnji ovih popularnih uređaja, jeste „pametni“ mobilni telefon MPx200 Smartphone. Po svojim mogućnostima, kao što je slučaj i sa mnogim drugim „pametnim“ mobilnim telefonima, on daleko prevazilazi komunikacione funkcije karakteristične za mobilne telefone – dobrim delom preklapa se sa ručnim (ili džepnim) računarima, koji su poznatiji kao PDA uređaji. Zbog toga predstavlja idealno rešenje za poslovne korisnike, ali pruža i mogućnosti za različite zabavne primene sa multimedijalnim sadržajima.

Dizajn telefona je izuzetno stilizovan, tako da se može reći da spada među najlepše „pametne“ mobilne telefone na tržištu. Ima dimenzije 8,89 x 4,83 x 2,8 centimetra i masu od 113,4 grama. U osnovi je crne boje, sa ekranom plave pozadine. USB interfejsom može se povezati sa stonim ili laptop računarima, čime se njegove funkcije proširuju i ostvaruje pristup različitim podacima i aplikacijama. Preko infracrvenog porta može se povezati i sa drugim uređajima. Napaja se baterijama sa 850 mAh, koje obezbeđuju neprekidnu aktivnost u trajanju od 3,4 sati ili 70 sati u režimu čekanja. Uz uređaj se isporučuju i litijum-jonske baterije, punjač baterija, mini USB kabl i stereo slušalice (headset).

Svoje napredne funkcije obavlja zahvaljujući kvalitetnom hardveru i softveru. Hardver se bazira na mikroprocesoru Intel PXA 240 (namenjen PDA uređajima), čija je „brzina“ 200 MHz. Pored toga, sadrži 32 megabajta ROM i 32 megabajta SDRAM memorije. Znatno proširenje memorijskog prostora ostvareno je postojanjem slota za memorijske kartice SD Card i MultiMedia Card. One mogu ostvariti proširenje čak do jednog gigabajta, što omogućava smeštaj velikog broja visokokvalitetnih fotografija i muzičkih albuma.

Ovaj GSM/GPRS (1.800/1.900 MHz) mobilni telefon ima i kvalitetan kolor TFT LCD ekran sa rezolucijom 176 x 220 piksela, kao i sporedan (eksterni) ekran sa rezolucijom 96 x 32 piksela sa dva reda teksta koji pokazuje datum, vreme i identifikaciju poziva. Na glavnom ekranu pojavljuju se ikone koje obezbeđuju brz pristup aplikacijama – kalendar, kontakt lista, e-mail, Internet Explorer browser, a postoji i navigacija po meniju sa mogućnošću kretanja u četiri smera.

Softver se bazira na operativnom sistemu Windows Mobile 2002. Sve funkcije neophodne za efikasno komuniciranje i poslovnu primenu koje imaju PDA uređaji ostvarene su i u ovom Motorolinom „pametnom“ telefonu. On sadrži imenik sa 500 imena, spikerfon, ima mogućnost za prepoznavanje govora i handsfree upotrebu. Može se koristiti i za kratko memorisanje razgovora. Pored toga, multimedijalne karakteristike obezbeđuje Windows Media Player aplikacija. Ona omogućava slušanje WMA (Windows Media Audio) i MP3 fajlova, kao i reprodukciju Windows Media Video fajlova. Zbog toga je MPx200 Smartphone idealan za primenu na dužim putovanjima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.