MP3 format sve popularniji

Međunarodno udruženje muzičkih izdavača u svom najnovijem izveštaju zaključuje da je ilegalna razmena muzičkih datoteka na Internetu u nekim zemljama nadmašila količinu legalno kupljene muzike, te da je, u skladu s tim, prodaja nosača zvuka opala za 11% na svetskom nivou. Tokom ove godine, ističe se u izveštaju, američka diskografska industrija izgubila je dve milijarde dolara pošto je zabeležila prihod od 12,7 milijardi, dok je prošlogodišnji bio 14,2 milijarde dolara. Prema njihovom mišljenju, glavni krivac za to je sve popularniji MP3 format.

Dok muzički izdavači muku muče sa ovim formatom, proizvođači MP3 plejera zadovoljno trljaju ruke. Sve je više firmi koje se uključuju u trku za osvajanje ovog segmenta tržišta i nude sve bolje uređaje. Zasad vodi MP3 plejer iPod kompanije Apple, koja drži 31% tržišta. Sa njom namerava da se takmiči kompanija Dell, koja je nedavno predstavila plejer Dell DJ, sličnih dimenzija, ali manjeg kapaciteta (20 Gb u odnosu na 40 Gb, koliki je memorijski kapacitet plejera iPod).

Dell ističe prednosti svog uređaja: pristupačna cena, duže trajanje baterija (16 sati), jednostavno korišćenje i povezivanje sa kompjuterom i kvalitetan ugrađeni hard disk kompanije Hitachi. Preporučeni softver pomoću koga se uređaj povezuje sa kompjuterom nosi naziv Dell Jukebox, a razvila ga je firma Musicmatch. Pomoću ove aplikacije vlasnici MP3 plejera mogu da se direktno povežu sa servisom Musicmatch Downloads, koji nudi preko 250.000 pesama za preuzimanje, uz cenu od 0,99 dolara po pesmi ili 9,99 dolara po albumu. Do kraja godine, ističe Dell, broj pesama u katalogu servisa dostići će 500.000. Cena uređaja je 329 dolara.

Za malo više para (400 dolara) ovih dana može se dobiti novi plejer kompanije Creative, koji nosi naziv Nomad Jukebox Zen Xtra (na slici). U poređenju sa već pomenutim iPod-om, ovaj uređaj nudi 20 Gb memorije više (kapacitet mu je zaista impresivnih 60 Gb), uz bateriju koja traje 14 sati (šest više od iPod-a). Dimenzije uređaja su 113 x 76 x 22 mm, a težina 224 grama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.