MP3-mobilni – Samsung SGH-M100

I Samsung u svom programu ima jedan mobilni telefon sa integrisanim MP3-plejerom. Model SGH-M100 ovog korejskog proizvođača objedinjuje poslovne mogućnosti sa vrhunskom elektronikom za zabavu, jer interna memorija od 32 Mb, koja se na žalost ne može proširiti, ne služi samo za skladištenje MP3-datoteka, već se ona po želji može koristiti i kao „hard disk“, čime zamenjuje više od 20 disketa. Znači, onaj ko češće želi da prenosi veće datoteke od tačke A do tačke B, zahvaljujući perolakom Samsung-ovom uređaju (teži manje od 100 grama) sebi čak može da uštedi kupovinu jednog prenosnog ZIP-drajva.

U paketu sa mobilnim se dobija jedan Headset, koji je opremljen slušalicama i mikrofonom. Pomoću kontrolera Headset-a (vidi sliku) se komforno upravlja plejerom, a pritiskom na taster se iz MP3-modusa prelazi u modus telefona. Ukoliko tokom slušanja muzike stigne telefonski poziv, Headset se može koristiti za slobodan govor (telefon se ne mora prisloniti na uvo), a nakon završenog razgovora, plejer nastavlja sa muzikom sa mesta na kome je prethodno prekinut.

Da bi se MP3-naslovi i drugi formati datoteka mogli komotno preneti u memoriju mobilnog telefona, uz njega se dobija i specijalni kabl za paralelni port. Putem ovakve veze sa računarom kroz žicu protiče oko 8 Mb u minutu, što predstavlja otprilike dva naslova u MP3-formatu. Zahvaljujući infracrvenom portu, ovaj mobilni multitalent ume da uspostavi i bežičnu komunikaciju sa personalnim ili Notebook-računarom. Naravno da bi bilo interesantno skidanje muzičkih datoteka direktno sa Interneta, ali je to onemogućeno skromnom brzinom prenosa GSM-mreže.

Ovaj model je opremljen i modemom brzine 14,4 KBit/s kojim se samo u kombinaciji sa laptopom može uspostaviti veza sa Internetom. Uređaj sam za sebe to nije u stanju da uradi, jer ćete podršku za WAP u ovom Dual-Band-mobilnom tražiti uzalud. Još jedan nedostatak, koji se često javlja kod MP3-plejera, su manjkave slušalice koje zvuče plitko i nedinamično. Gorko iskustvo predstavlja činjenica da se ova falinka ne može ispraviti kvalitetnijim slušalicama, jer je Headset neophodan za upravljanje plejerom i pritom ima nestandardni utikač. Dobra vest je da litijum-jonski akumulator omogućava sedmosatno uživanje u muzici i obećava vreme pripravnosti od 70 sati. Cena ovog malog zadovoljstva iznosi oko 1.200 DEM.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.