Muzika miliona

Na slici vidite Michaela Robertsona predsednika kompanije MP3.com i zaprepašćenje visinom kazne koja mu je dosuđena. Sve je započelo tužbom Universal Music Group i zahtevom da MP3.com bude kažnjen zbog kršenja autorskih prava.

U aprilu je sudija Jed Rakoff izrekao presudu kojom se ova Internet kompanija smatra krivom zbog kršenja autorskih prava. Sporni deo sajta je My.MP3.com servis, koji korisnicima dozvoljava da svoju muziku sa originalnih CD-a skladište na Internetu i pristupaju joj sa bilo kog kompjutera. Michael Robertson je bio spreman da plati, ali kazna koja će iznositi između 118 i 250 miliona dolara će najverovatnije dovesti do gašenja sajta.

Kazna za svaki nezakonito kopiran disk iznosi 25.000 dolara i ostaje da se odredi njihov tačan broj do novembra za kada je predviđeno izricanje konačne sume. Universal se nadao kazni od 450 miliona dolara, tvrdeći da je 10.000 diskova nezakonito kopirano. S druge strane MP3.com tvrdi da taj broj iznosi 4.700.

Po svemu sudeći, MP3.com će biti „žrtveno jagnje“ i poslužiti kao primer (i pretnja) ostalim kompanijama na Internetu. Sudija je po izricanju presude izjavio: „Nema sumnje da je mogućnost ogromnih zarada u svetu Interneta koji se neverovatno brzo širi, izazov za mnoge kompanije kao što je MP3.com. Određivanje preniske kazne bi takve kompanije dovelo u iskušenje da zakon krše bez obzira na mogućnost pokretanja postupka protiv njih“. Sudija je uputio i pretnju kompanijama koje „misle da su zbog upotreba novih tehnologija imune na zakon“. Pretnja je očigledno upućena servisima kakvi su gnutella ili aimster.

Naravno, MP3.com će uložiti žalbu. Njihov zastupnik ističe da je kompanija samo omogućavala ljudima da na Internetu slušaju njihovu sopstvenu muzičku kolekciju i da nema nikakvog govora o pirateriji i umnožavanju radi prodaje.

Ranijih meseci je MP3.com uspeo da napravi sporazum sa kompanijama EMI, Warner, Sony i BMG, pri čemu je svakoj isplatio 20 miliona dolara kao odštetu. Zauzvrat su ove kompanije dozvolile upotrebu njihove muzike u MP3.com bazi albuma, koja je brojala oko 80.000 naslova, uz uslov da se plaća nadoknada za svako registrovanje novog naslova i pristupanje pesmama u bazi. Jedina velika kompanija s kojom nisu uspeli da uspostave dogovor je Universal i ona će im vrlo verovatno doći glave. Zastupnik MP3.com-a tvrdi da bi kompanija mogla da „preživi“ kaznu od 125 miliona dolara, ali da će duplo veći iznos sigurno dovesti do njenog gašenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.