Na Kalemegdanu izložen Teslin transformator

Na Kalemegdanu u Beogradu večeras je izložen Teslin transformator, jedan od najvećih na svetu, koji može proizvesti napon od 12 miliona volti, u okviru manifestacije organizovane povodom 160 godina od rodjenja Nikole Tesle.

Transformator, kao i izložba radova osnovnih škola koje su učestvovale na nacionalnom konkursu „Budi kao Tesla“, biće postavljeni na Kalemegdanu do 15. jula.

Transformator je replika onog koji je Tesla konstruisao u Kolorado Springsu 1899. godine.
 
Replika je napravljena uz pomoć savremene tehnologije, a varnice mogu da dosegnu čak devet metara.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao u govoru da je Tesla svojim radom zadužio čitavo čovečanstvo i da na današnji dan, koji se obeležava i kao Dan nauke, Srbija izražava poštovanje prema njemu i njegovom radu.

Mali je rekao da je Begorad učestvovao u kampanji „Budi kao Tesla“ i omogućili postavljanje transformatora na Kalemegdanu, želeći da podstakne interesovanje za nauku.

Gradonačelnik je na kraju govora podsetio na Tesline reči izgovorene 1892. godine u vreme njegove jedine posete Beogradu: „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najsladja misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina“.

Kada je gradonačelnik izašao na govornicu, iz mase su se čuli protestni uzvici, ali na kraju govora dobio je aplauz.

Na manifestaciji je specijalni gost bio rodjak Nikole Tesle Vilijam Terbo, a bilo je organizovano i direktno uključenje iz Teslinog naučnog cetra u NJujorku.

Ovom manifestacijom je večeras zaokružen ciklus aktivnosti u okviru projekta „Budi kao Tesla“ koji Muzej Nikole Tesle i kompanija Samsung zajedno sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja provode od prošle godine, a u okviru koga su večeras dodeljene i prve tri nagrade za radove osnovnih škola koji su pristizali na istoimeni konkurs.

Prva nagrada dodeljena je osnovnoj školi „Mihailo Pupin“ iz Zemuna, koja će dobiti kompletno opremljenu digitalnu učionicu, druge dve nagradjene škole su „Četvrti kraljevački bataljon“ iz Kraljeva i „Sreten Mladenović Mika“ iz Niša, koje su dobile televizore „Samsung“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike