U trendu

Najavljena nova verzija Bluetooth standarda

Bluetooth SIG (Special Interest Group), grupa koja je oformila i kontroliše Bluetooth standard, najavila je novu verziju ovog standarda za bežično radiofrekventno povezivanje uređaja. Ona bi trebalo da obezbedi tri puta bržu komunikaciju od sadašnje verzije tih uređaja. Novi standard nosiće naziv Bluetooth EDR (Enhanced Data Rate), što upravo i ukazuje na povećanu brzinu prenosa podataka.

Bluetooth SIG je objavio nekoliko najbitnijih podataka o novoj verziji standarda, bez detalja o njegovim specifikacijama. Prema najavi, on bi trebalo da dostigne brzinu prenosa podataka od 2,1 megabajta u sekundi. Pri tom je vrlo bitno da zadržava punu kompatibilnost sa prethodnim Bluetooth standardima, to jest omogućava nesmetanu komunikaciju sa uređajima koji imaju ugrađene čipove trenutno aktuelnih Bluetooth verzija. Sa povećanjem brzine prenosa podataka, međutim, nije rečeno hoće li doći do promene opsega signala koji se prenosi, kao što je to slučaj kod bežičnog WiFi standarda – najnoviji 802.11g ima veću brzinu, ali manji propusni opseg od prethodnog 802.11b standarda.

Proizvođači opreme za komuniciranje Bluetooth standardom ukazali su puno poverenje najavljenoj verziji. Jedan od njih, CSR, već je najavio proizvodnju silicijumskog čipa BlueCore 4, koji će podržavati Bluetooth EDR standard. Upravo sa tim uređajem (primopredajnikom) dostignuta je navedena brzina od 2,1 megabajta u sekundi. To je oko tri puta brže od Bluetooth uređaja koji se trenutno mogu naći na tržištu.

Inicijativa za uvođenje nove verzije Bluetooth standarda i težnja ka ostvarenju što veće brzine prenosa podataka proistekla je iz velikog interesovanja korisnika za uređaje ove vrste. Kako je objavila grupa Bluetooth SIG, oko dva miliona Bluetooth proizvoda proda se u svetu svake nedelje. Očekuje se da će se i za novi standard pokazati isto tako veliko interesovanje. Međutim, pojava Bluetooth uređaja kompanije CSR na tržištu, kao i uređaja drugih proizvođača koji će prihvatiti novi standard ne može se očekivati pre naredne 2005. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.