Napad mobilnih virusa na računare

Još se nije stišalo iznenađenje zbog pojave virusa na mobilnim telefonima i njihovog širenja mobilnim mrežama, kad evo novog iznenađenja – mobilna napast našla je put pristupa i širenja s mobilnih uređaja na personalne računare. Takav slučaj zabeležen je krajem septembra, a na njega je ukazala poznata antivirusna kompanija F-Secure. U pitanju je trojanac pod nazivom Sybos/Cardtrap.A. On se predstavlja kao zabavni softver za mobilne telefone, a na računar se prenosi preko memorijske kartice iz telefona.

Trojanci se obično maskiraju u neku drugu vrstu softvera i instaliraju na personalnim računarima. Mnogi od tih programa su opasni i zlonamerni, a od pre nekoliko meseci šire se i mobilnim mrežama putem bežičnih Bluetooth veza ili slanjem i prijemom multimedijalnih MMS poruka. Napadaju mobilne telefone s operativnim sistemima Symbian 60 i Windows Mobile. To su i najrasprostranjeniji operativni sistemi za mobilne telefone. Na primer, operativni sistem Symbian 60 koriste dva najveća proizvođača mobilnih telefona u svetu – Nokia i Siemens.

Kako pokazuju istraživanja antivirusnih kompanija, virusi u mobilnim mrežama sve su rašireniji, mada se još uvek ne mogu uporediti s raznovrsnim računarskim virusima. Prvi i dosad najrašireniji je mobilni virus Cabir, koji je dosad zahvatio mobilne mreže iz 28 zemalja (podaci do kojih je došla kompanija F-Secure), dok se na drugom mestu nalazi virus Commwarrior, koji je raširen u 19 zemalja u svetu. Oba ova virusa napadaju mobilne telefone s operativnim sistemom Symbian. Prvi se širi Bluetooth vezom, dok drugi, pored te veze, zloupotrebljava i MMS poruke.

Sybos/Cardtrap.A krije se u piratizovanoj verziji igre za mobilne telefone. Te igre korisnici obično preuzimaju putem Interneta. Trojanac se širi mobilnom mrežom i na memorijsku karticu mobilnog telefona kopira dva fajla. Ukoliko korisnik tu karticu na bilo koji način poveže s računarom i preuzme neki od tih fajlova, aktivira se Internet crv koji se širi i na druge računare putem računarskih mreža. Dobra je vest, međutim, da antivirusne kompanije (F-Secure, Trend Micro) smatraju da ovaj prvi napad mobilnog virusa na računare neće imati ozbiljne posledice i opasnost od ove napasti procenjuju kao nisku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.