U trendu

Naučnici u Izraelu predstavili prvo štampano 3D srce (VIDEO)

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i „velikim medicinskim preokretom“ koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

Srce, veličine zečjeg, označava da je „prvi put da je iko igde usešno dizajnirao i štampao čitavo srce snabdeveno ćelijama, krvnim sudovima i komorama“, rekao je Tal Dvir s Univerziteta Tel Aviv, koji je rukovodio projektom.
On je podsetio da je ranije štampana 3D struktura srca, ali ne sa ćelijama i krvnim sudovima.

Naučnici medjutim kažu da postoje mnogi izazovi pre nego što će u potpunosti operativna trodimenizionalna štampana srca biti dostupna za transplantacije pacijentima.

Novinarima je prikazano takvo srce veličine trešnje na Univerzitetu Tel Aviv pošto su naučnici objavili svoj pronalazak u žurnalu Napredna nauka (Advanced Science).

Istraživači sada moraju da nauče štampana srca „da se ponašaju“ kao prava. Potom planiraju da testiraju presadjivanje na životinjama.

„Možda će za deset godina postojati štampani organi u najboljim bolnicama širom sveta i ove procedure će se rutinski izvoditi“, reko je Dvir, dodavši da će bolnice po svoj prilici početi sa jednostavnijim organima nego što je srce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.