Ni FBI nije imun

Časopis Wall Street Journal je u svom mrežnom izdanju nedavno objavio da se jedan kompjuterski virus, odnosno crv, po imenu Sircam, pojavio tamo gde se najmanje moglo očekivati: u američkom Nacionalnom centru za zaštitu infrastrukture (National Infrastructure Protection Centre, NIPC), nacionalnom telu za informatičku bezbednost osnovanom od strane Saveznog istražnog biroa (Federal Bureau of Investigation, FBI).

Crv je zarazio računar jednog radnika Centra. Ostao je izolovan na njemu, ali je uspeo da pošalje poruke na osam adresa van centra, uz koje su, kao prilozi, poslati i dokumenti sa oznakom “samo za službenu upotrebu”. Portparol FBI, međutim, tvrdi da u ovim dokumentima nema poverljivih podataka.

Sircam je relativno nov virus – Mrežom je počeo da se širi od polovine jula, a prenosi se elektronskom poštom. “Infektivne” poruke sadrže tekst (na engleskom ili španskom) koji glasi “Hi! How are you? I send you this file in order to have your advice. See you later. Thanks” (“Zdravo! Kako si? Šaljem ti ovaj fajl jer mi treba tvoj savet. Vidimo se kasnije. Hvala”), kao i jedan dokument sa zaraženog računara u prilogu.

Virus ima dva oblika ponašanja: može nasumice “pokupiti” neki dokument sa diska zaraženog računara i poslati ga dalje (kao prilog) kada se i sam bude prenosio na druge računare, a u pojedinim slučajevima će obrisati celokupan sadržaj hard diska. Crv se aktivira dvoklikom na prilog u zaraženoj poruci: tada počinje da pretražuje disk u potrazi za adresarom e-pošte i samog sebe šalje na sve adrese koje u njemu zatekne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.