U trendu

Nokia E75

Prošle godine nije bilo previše iznenađenja iz Nokije, pošto su novosti iz ove kompanije procurile u javnost još pretprošle godine. Zato je mobilni telefon Nokia E75 bio dobro poznat već i pre svog službenog predstavljanja. Možda biste pomislili da je ovaj mobilni telefon zamena za model Nokia E90 Communicator, zbog njegove klizne tastature, ali ne biste bili u pravu. Nokia E75 je možda manja i lakša, ali nije i naslednik modela E90.
Za početak, ima samo jedan displej – QVGA, koji je mnogo manji od onog koji ima E90. Drugo, tastaturi nedostaje red s brojkama i simbolima, pa morate da koristite druge tastere kako biste ih dobili. Još jedna stvar koju morate imati na umu je ta da je E90 bio prilično napredan za svoje vreme, i već je onda imao 3,2 MP kameru s autofokusom i blicem i GPS-om. Ako je to tako, koja je poenta modela Nokia E75? Mnogo toga dobrog se desilo u ovom telefonu iz E-serije. Prvo, veličine je prosečnog mobilnog telefona, što znači da je mnogo manji od E90 i ima najnoviju verziju Symbian Series 60: 3rd Edition Feature Pack 2. To sa sobom nosi čitav niz unapređenja, poboljšanja i optimizacija, uključujući bolji pristup imeniku i bolje upravljanje kalendarom, a ima i neke veoma zanimljive animacije i rotacije ekrana.
Nokia E75 ima i novi mejl klijent, koji takođe dolazi s nizom poboljšanja, od bolje podrške za push mail do mogućnosti prikazivanja HTML mail-ova unutar klijenta. Za razliku od onih mobilnih telefona s ugrađenim akcelerometrima, E75 ne menja orijentaciju ekrana kada okrenete telefon, već kada izvučete tastaturu. Nažalost, kvalitet slike nije toliko dobar kao na starom E90. Nokija je uvek govorila da slike nisu prioritet za poslovne korisnike, ali je ipak veoma razočaravajuće kada kamera nije dobra kao što bi mogla biti.
Na levoj strani mobilnog telefona nalazi se microUSB slot, preko kojeg se telefon može i puniti. Na desnoj strani su tasteri za jačinu zvuka, taster za kameru, plus taster za glasovne naredbe. Što se tiče izrade, svi modeli iz serije E dobro su napravljeni. E75 nije izuzetak, ali ipak se uočavaju manje greške u kvalitetu izrade, kao što je svetlo koje izlazi na ivici tastature. Merenje baterije je uvek nezgodno na smartphone-u, pošto procesor radi zavisno od stepena korišćenja, ali 1000 mAh baterija uspeva da izdrži skoro 48 časova čak i s omogućenim push mail-ovima. Kao i uvek, ako vam treba mobilni telefon za posao, punite ga svaki dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.