U trendu

Nokia za jeftine razgovore preko Interneta

Nokia se, već je davno potvrđeno, uklapa u sve savremene trendove i zahteve korisnika. Jedan od najpopularnijih trendova u komuniciranju su jeftini telefonski razgovori preko Interneta. Podršku za ovu vrlo korisnu i atraktivnu uslugu Nokia je ostvarila i u svom novom mobilnom telefonu Nokia 6301.
Nokia 6301 je zapravo unapređena varijanta već poznatog modela Nokia 6300, koji se pojavio početkom ove godine. Poznati model koji je stekao veliku popularnost u novom izdanju obogaćen je podrškom za VoIP (Voice over Internet protocol) protokol. Pristup Internetu preko mobilnog telefona (mobilne mreže) može se najjednostavnije i najekonomičnije ostvariti bežičnom WiFi komunikacijom, tako da se VoIP usluzi pristupa preko takozvanog UMA prelaza (gateway-a). Pored te atraktivne mogućnosti, Nokia 6301 podržava tri opsega mobilne GSM mreže (800, 900 i 1900 MHz), GPRS i EDGE.
Sve karakteristike novog unapređenog modela ostale su uglavnom iste kao kod osnovnog modela 6300. To je telefon s dimenzijama 106 x 44 x 12 mm i težinom 93 grama. Ekran mu je s rezolucijom 240 x 320 piksela, a ugrađen fotoaparat (kamera) sa dva megapiksela. Ugrađene komponente za WiFi komunikaciju zauzimaju vrlo malo prostora i telefon (i korisnika) opterećuju vrlo malom dodatnom težinom (samo dva grama). Telefon se napaja baterijama koje obezbeđuju rad u vremenu od 3,5 sati ili 14 dana u režimu čekanja u GSM mreži, dok je trajanje znatno kraće u režimu rada UMA tehnologijom (tri sata i četiri dana).
Memorijski prostor ovog telefona iznosi 128 MB, mada se može po želji korisnika proširiti dodatnim microSD karticama. Pored toga, ima ugrađen FM radio i podršku za Bluetooth tehnologiju bežičnog komuniciranja. Priliku da iskoriste jeftine razgovore putem ovog „Nokijinog“ mobilnog telefona imaće najpre korisnici usluga mobilnog operatera Orange iz Velike Britanije, a zatim će se ovaj model pojaviti i kod drugih operatera. Njegova cena iznosiće oko 150 funti (230 evra) bez taksi i poreza, a na tržištu se očekuje do kraja 2007. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.