Nov Intelov procesor od 45 nanometara

Proizvodnja elektronskih komponenti zasniva se na sve efikasnijim tehnologijama, koje obezbeđuju izradu sve više komponenata na jednom čipu i sve veću brzinu procesora, kao najvažnijih delova kompjutera. Najnovije dostignuće je Intel-ov prelaz s tehnologije 65 nanometara na tehnologiju 45 nanometara i novi procesor s kodnim imenom Penryn.
Intel-ov Penryn pojavio se tačno 18 meseci nakon njegovog prethodnog procesora s dva jezgra – Core 2. Prelaz na 45-nanometarsku tehnologiju omogućava veću brzinu rada procesora i manju potrošnju energije. Pored smanjenih dimenzija komponenata (tranzistora), Intel je klasičnu tehnologiju proizvodnje sa silicijum-dioksidom izmenio dodajući mu hafnijum-oksid kao izolator (High K tehnologija). Na taj način smanjuje se „curenje“ struje. Izmena je napravljena i dodatkom metalnog gejta, što obezbeđuje bolju provodnost. Tako je na jednu pločicu smešteno 820 miliona tranzistora.
Zahvaljujući tome, novi Intel-ovi procesori imaju znatno manju potrošnju od svojih prethodnika. Ona iznosi samo 3,79 vati, što je oko 40 odsto manje od prethodnika, a mnogo bolje od procesora glavnog konkurenta – AMD-a. Istovremeno je brzina procesora povećana za 20 do 50 odsto u odnosu na standardne kompjuterske aplikacije, a za slučaj zahtevnijih aplikacija u kompjuterskim igrama, grafici ili multimediji za 10 do 40 odsto. Sva ta dostignuća još uvek su u domenu važenja takozvanog Murovog zakona, po kome se broj komponenata udvostručuje na svakih 18 meseci (sa svakom novom generacijom procesora).
Do povećanja brzine novog Intel-ovog procesora došlo je zahvaljujući povećanju keš memorije na 2 x 6 MB (kod prethodnika ona je bila 2 x 4 MB) i uvođenju novog seta instrukcija SSE4 (uvedene su ukupno 54 nove instrukcije, od kojih je zasad ugrađeno 47). Od nove familije procesora zasad se na tržištu nalazi model Core 2 Extreme QX9650, ali će uskoro uslediti i drugi (verovatno početkom 2008. godine). Oni će ponuditi brzine od 2,5 GHz, 2,83 GHz i 3,16 GHz. Već početkom 2008. pojaviće se i prvi računari s ovim procesorima. Biće to Dell-ove radne stanice iz serije Dell Precision s oznakama T5400 i T7400.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.