Nov rekord u brzini prenosa podataka Internetom

Količina podataka koja se prenosi Internetom je sve veća iz dana u dan, tako da se na mnogim ključnim tačkama često dešava zagušenje i zastoj u saobraćaju. Zbog toga se neprekidno teži ka realizaciji efikasnijeg prenosa. Internacionalna komisija naučnika i inženjera prati sva dostignuća u tome. Najnoviji rekord objavljen je 29. novembra ove godine. Ostvario ga je tim stručnjaka predvođen Kalifornijskim institutom za tehnologiju. Dostignuta je brzina od 101 gigabita u sekundi, što je više nego četiri puta brže od prethodnog rekorda (23 gigabita u sekundi).

Radi se o tako velikoj brzini prenosa da bi se na taj način za jednu sekundu mogla preuzeti tri cela DVD filma. Ovako velika brzina ostvarena je korišćenjem tzv. Fast TCP protokola, čiji je tvorac profesor Stiven Lou (Steven Low) i tim njegovih saradnika u laboratorijama Caltech Net (deo istraživačkog centra Caltech Center for Advanced Computing). Pri tom je korišćena oprema kompanije Cisco Systems – linkovi sa brzinom od deset gigabita u sekundi, kao i kombinacija svičeva i rutera Cisco 7600 i 6500.

Novi rekord ostvaren je u okviru mreže Internet 2. To je projekat koji je otpočeo 1. oktobra 1998. godine po uzoru na već postojeću internet mrežu. Za razliku od nje, realizuje se vrhunskom tehnologijom kojom se ostvaruje velika brzina prenosa podataka. Povezuje više od dve stotine univerzitetskih centara radi brze komunikacije pri zajedničkim naučnim projektima. Istovremeno služi i kao eksperimentalna mreža za mnoge napredne tehnologije koje će, nakon ispitivanja u toj mreži, moći da se primenjuju u klasičnom Internetu.

Ostvarenje rekordne brzine tima predvođenog Kalifornijskim institutom za tehnologiju trebalo bi da ohrabri druge naučnike i inženjere da razviju novu generaciju internet aplikacija. To je zaista neophodno s obzirom na činjenicu da su zagušenja Interneta vrlo česta. Danas gotovo svaki mobilni telefon ima mogućnost slanja slika putem Interneta, dok svaki korisnik preuzima muziku i video sadržaje. Ako se nešto ne preduzme, zagušenja će biti sve više, jer broj korisnika neprestano raste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.