U trendu

Novi, brži i ekonomičniji memorijski moduli

Dva najveća svetska proizvođača memorijskih modula su Samsung Electronics i Infineon Technologies. Kao dinamičke sistemske DRAM memorije (Dynamic Rendom Access Memory) danas se uglavnom koriste DDR memorije (Double Data Rate). Međutim, već su se pojavile nove generacije ovog standarda – DDR2, a dve pomenute kompanije najavile su i najnoviji DDR3 standard. On bi trebalo da se pojavi na tržištu u 2007. godini a, kako se očekuje, u 2009. trebalo bi da postane dominantan (sa 65 odsto učešća) među DRAM memorijama.

Na tržištu DRAM memorija trenutno su najprisutnije DDR-400 memorije, koje rade sa brzinom od 400 megaherca. Međutim, popularnost sledeće generacije – DDR2 memorija, sve je veća. Njena prednost je u manjoj potrošnji (50 do 60 odsto), s obzirom na to da se memorijski čipovi napajaju sa 1,8 volti, dok je napajanje DDR memorijskih modula sa 2,5 volti. Sve veća popularnost, kako se očekuje, dovešće do prevlasti DDR2 standarda u drugoj polovini ove godine.

DDR2 memorijski moduli prisutni su na tržištu u dve varijante – DDR2-400 i DDR2-533. Naravno, to nije kraj njihovog razvoja. Kompanije Samsung i Infineon već počinju sa razvojem sledeće varijante – DDR2-667 (sa brzinom od 667 megaherca), a za nekoliko meseci obe kompanije najavile su još snažniju, verovatno poslednju, varijantu u ovoj generaciji – DDR-800.

Sve brže memorije neophodne su savremenim računarskim konfiguracijama zbog sve složenijih i zahtevnijih programa koje obavljaju. Realizaciju prve DDR3 memorije kompanija Samsung objavila je 17. februara ove godine. To je memorijski modul kapaciteta 512 megabajta, koji može da radi sa brzinom od 1.066 megabita u sekundi (što je ekvivalentno prenosu količine podataka od osam hiljada novinskih stranica u sekundi). On predstavlja prvi memorijski čip koji radi sa napajanjem od 1,5 volti. Dva puta je brži od DDR2, a četiri puta od DDR memorija.

Nakon Samsung-a, i kompanija Infineon Technologies objavila je realizaciju DDR3 memorijskog modula. Obe kompanije su početkom aprila nastupile na poznatoj manifestaciji kompanije Intel – Intel Developer Forum, i predstavile svoja nova ostvarenja. Na taj način formirana je osnovna platforma za ultrabrze (sa gigabitnim brzinama) i ekonomične memorijske čipove koji će se koristiti u budućim stonim, prenosivim računarima i serverima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.