Novi LCD paneli iz Sharp-a prikazuju preko milijardu boja

Japanska kompanija Sharp nedavno je saopštila da je uspela da razvije softver koji LCD panelima omogućuje da prikažu preko milijardu boja.

Inženjeri ove kompanije nastojali su da podrobnije ispitaju način na koji ljudsko oko reaguje na boje, a saznanja do kojih su došli primenili su na jedno od svojstava LCD panela – njegovu svetlinu, kao i činjenicu da je moguće kontrolisati svetlinu svakog piksela.

Portparol Sharp-a objašnjava da je LCD hardver koji se danas koristi projektovan tako da upotrebljava osam bitova da označi svaku od osnovnih boja RGB sistema (crvena, zelena i plava), što daje ukupan broj od 16,77 miliona boja (224). Nova tehnologija čini, međutim, da te 8-bitne boje iz RGB modela na ekranu izgledaju kao 10-bitne.

Sharp planira da softver koji ovo omogućuje instalira u svoje LCD monitore tokom naredne dve do tri godine i nada se da će ga ugraditi u odgovarajuća integrisana kola ili licencno prodavati drugim proizvođačima monitora.

Nekoliko softverskih kompanija, među kojima i neizbežni Microsoft, razvilo je nedavno softver sa 10 do 12 bitova po boji, ali njih nije moguće prikazati na standardnim LCD panelima, dok, u slučaju Sharp-ove tehnologije, korisnici mogu da vide sve boje.

Sharp-ov izum se može smatrati vrlo važnim za LCD industriju, pošto znatno proširuje funkcionalnost LCD monitora, a učiniće ih upotrebljivim i u granama u kojima su kontrast, svetlina i broj boja kritični parametri, pa je do nedavno korišćenje LCD panelâ u te svrhe bilo nezamislivo (npr. prikazivanje rendgenskih snimaka sa mnogobrojnim nijansama sive boje, i sl.).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.